Zweedse boeren hebben sterke heupen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 mei 2016

heupfractuur boerenZweedse boeren hebben 14 procent minder kans op een heupfractuur. Dat blijkt uit een studie van Britse en Zweedse onderzoekers. Zij concluderen dat een combinatie van lichaamsbeweging en een leven lang buiten zijn het risico op een heupfractuur kan verminderen.

Nationaal register

Zweden is één van de weinige landen waar heupfracturen in een nationaal register worden bijgehouden. Het risico is dus te beoordelen op o.a. economische status, opleidingsniveau, beroep en stedelijke of landelijke leefomgeving. In dit onderzoek stond de landbouw centraal, omdat boeren langdurig werkzaamheden buitenshuis uitvoeren.

14 procent minder kans

Tussen 1987 en 2002 liepen 100.083 Zweedse mannen en vrouwen van boven de 40 jaar een heupfractuur op. 4.175 daarvan waren boeren. Gecorrigeerd naar leeftijd was het risico op een heupfractuur bij boeren 14 procent lager dan bij andere beroepsbeoefenaars.

Lees ook dit artikel eens: Breken van heup of wervelkolom verhoogt risico op chronische wijdverspreide pijn

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.