5 tips om gewrichten ‘winterhard’ te maken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 feb 2017

Veel mensen met een gewrichtsaandoening ervaren tijdens de koude en natte wintermaanden meer klachten. Hier volgen een aantal tips die helpen om pijn en stijfheid tijdens deze gure periode te verminderen.

1) Blijf bewegen

Veel mensen blijven tijdens de wintermaanden het liefst zoveel mogelijk binnen. Weinig beweging zorgt ervoor, dat de gewrichten pijnlijker en stijver gaan aanvoelen. Dit kunt u voorkomen door regelmatig te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. De bloedcirculatie neemt door het bewegen toe en dat heeft een langdurig effect op de pijn. Bovendien zorgt regelmatig bewegen voor sterke spieren, die de aangetaste gewrichten meer steun geven.

2) Eet evenwichtige voeding

Goede voeding draagt bij aan sterke spieren en gezonde botten en gewrichten. Geniet daarom van een evenwichtige maaltijd met vooral veel fruit, groente, granen en eiwitten. Bovendien hebben een aantal vitaminen ontstekingsremmende eigenschappen. Lees meer over soepele gewrichten en voeding.

3) Drink voldoende water

Als het buiten koud is, zetten we de verwarming binnen graag lekker hoog. Dat betekent wel, dat uw lichaam meer vocht verliest. Drink daarom ’s winters 6 tot 8 glazen per dag om de vochthuishouding van uw lichaam optimaal te houden. Water speelt immers een belangrijke rol in de smering van het kraakbeen tussen de gewrichten (het gewrichtsvocht). Zo blijft u soepeler.

4) Draag warme kleding

Als u naar buiten gaat, zorg dat u dan extra warm gekleed gaat. Draag een dikke trui en een broek, en als u een jurk of rok draagt, denk dan aan een dikke maillot of legging er onder. Investeer in een warme muts en stevige handschoenen. Soms kan het dragen van een extra T-shirt onder uw trui al een groot verschil maken. Twee paar sokken over elkaar kunnen ook een heerlijk warm gevoel geven tijdens een winterse wandeling.

5) Neem extra Omega-3 vetzuren

Gebruik gedurende de wintermaanden visoliecapsules met EPA en DHA. Deze Omega-3 vetzuren helpen om de ontstekingen te verminderen. Volgens experts voorzien twee haringen per week uw lichaam al van voldoende gunstige vetzuren. Dus gebruik tip 1 om zo nu en dan eens naar de haringstal te wandelen. Een grote bron van Omega-3 vetzuren is ook de vloeibare Groenlipmossel. Deze mossel uit Nieuw-Zeeland bevat naast EPA en DHA nog een heel scala aan – vaak zeldzame – Omega-3 vetzuren. Een natuurlijke ontstekingsremmer bij uitstek dus.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.