UMCU ontwikkelt methode om pijnaanvallen bij reumatoïde artritis te voorspellen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 nov 2018

Artsen krijgen steeds meer de beschikking over digitale apparatuur om beter te kunnen diagnosticeren. Nu wordt er door het UMCU en Siemens gewerkt aan een methode die pijnaanvallen bij reumatoïde artritis kan voorpellen. Daardoor hoeft de patiënt minder medicijnen met ernstige bijwerkingen te gebruiken.

Reumatoide artritis aanval
Het UMC Utrecht is samen met Siemens een project gestart om pijnaanvallen bij reuma te voorspellen. Het gaat om een digitale methode die moet leiden tot een aanzienlijke vermindering van de medicatie. Dit met als doel om de ernstige bijwerkingen van deze medicijnen zoveel mogelijk in te perken.

Minder medicijnen

De onderzoekers ontwikkelen met behulp van machine learning algoritmen die regelmatig terugkerende pijnaanvallen bij reumatoïde artritis kunnen voorspellen. In de praktijk worden deze meestal bestreden met zware biologicals. Hoewel deze medicijnen goed werken, hebben ze ook veel bijwerkingen. De digitale methode die UMC Utrecht en Siemens ontwikkelen, kunnen deze pijnaanvallen met tachtig procent zekerheid voorspellen. Daardoor kan de patiënt toe met minder medicatie.

‘Oplossing is er wel’

Bas Idzenga, Director Digital van Siemens Healthineers, stelt met nadruk dat machines niet de taak van de arts gaan overnemen. Volgens hem blijft de specialist onmisbaar, maar kan hij best bepaalde vormen van assistentie gebruiken.

“De oplossing is er wel, alleen zien wij die niet. Daar kan de techniek ons bij helpen.”

Dat hoorde Idzenga onlangs een arts over de behandeling van een bepaalde patiënt zeggen. Dat is dan ook het uitgangspunt bij het ontwikkelen van digitale apparatuur die in de zorg kunnen worden ingezet.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6    Gemiddelde: 3.2/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties