Abnormale zenuwgroei mogelijk oorzaak van onverklaarbare lage rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 jun 2020

In veel gevallen kan de oorzaak van lage rugpijn niet worden vastgesteld. Amerikaanse onderzoekers denken nu de oorzaak gevonden te hebben. Een abnormale zenuwgroei in het wervelkraakbeen zou voor deze onverklaarbare klachten zorgen.


Naar schatting zal 80 procent van de wereldbevolking krijgt tijdens het leven wel eens last van lage rugpijn. Soms speelt overbelasting of letsel een rol. Maar in het overgrote deel van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Onderzoekers van de Johns Hopkins Medicine in Amerika denken nu dit mysterie ontrafeld te hebben. Bij het merendeel van de mensen worden deze klachten veroorzaakt door overgroei van pijngevoelige zenuwen in het kraakbeenweefsel van de ruggengraat.

Kraakbeen-eindplaten

De wervelkolom is eigenlijk een reeks van gewrichten, die elk bestaan uit een benige wervel, een ruggengraat-schijf en een laagje zacht weefsel. Dit worden de kraakbeen-eindplaten genoemd. Net als het kraakbeen in de knie- en heupgewrichten, kunnen deze weefsels ook gaan slijten. Het onderzoeksteam had al lang een vermoeden dat dit afbraakproces zou zorgen voor een abnormale zenuwgroei. Om dit idee te bestuderen, analyseerden de onderzoekers de wervel-eindplaten van muizen van meer dan 20 jaar oud. Dit is te vergelijken met een mensenleeftijd van 70 tot 80 jaar.

Dichte botstructuren

Er werd ontdekt, dat het zachte kraakbeenachtige weefsel in de ruggengraat was verhard en poreus was geworden. Daardoor kregen zenuwen de ruimte om door te groeien naar de dichte botstructuren.
“Kraakbeen heeft meestal geen zenuwen en bloedvaten. Wanneer kraakbeen poreus wordt en er zenuwen in kunnen gaan groeien, dan kan dit een bron van rugpijn zijn,” aldus één van de onderzoekers. Samen met de rest van het team gaat hij laboratoriumexperimenten uitvoeren met verbindingen die de abnormale zenuwgroei stoppen of vertragen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties