ACP therapie met injecties

Alles over injecties met eigen bloed bij artrose in knie, schouder of heup

Injecties met eigen bloedplasma is een nieuwe behandeling bij artrose in de knie, schouder of heup. Deze methode heeft een tweeledig effect op het versleten gewricht:
Het remt de ontstekingen, waardoor de pijn afneemt.
Daarnaast wordt de aanmaak van gewrichtssmeer gestimuleerd, waardoor het gewricht soepeler kan bewegen. De slijtage van het kraakbeen wordt niet door deze methode gestopt. Het belangrijkste voordeel van injecties met eigen bloedplasma is dat de patiënt minder pijn en meer mobiliteit krijgt.

Voor deze behandeling wordt uw eigen bloed gebruikt

Voor deze behandeling wordt uw eigen bloed gebruikt

Wat is een ACP-injectie?

ACP is een afkorting van Autoloog geConditioneerd Plasma. Uit uw arm wordt met een speciaal ontwikkelde dubbele injectiespuit 15 ml bloed afgenomen. Vervolgens worden in een centrifuge de ontstekingsremmende en herstellende bestanddelen gescheiden van de rest van het bloed. Dit bloedplasma wordt apart gehouden in de dubbele injectiespuit. De actieve bestanddelen worden onder plaatselijke verdoving in het aangetaste gewricht ingespoten.
De groeifactoren in de bloedplaatjes remmen de ontstekingsreacties en de irritatie van de gewrichten door de slijtage. Daarnaast stimuleren ze de aanmaak van gewrichtssmeer, zodat de gewrichten beter gesmeerd kunnen worden. Bij een ACP-behandeling wordt uw eigen bloed gebruikt. Daardoor is een allergische reactie of afstoting uitgesloten. Het is dus een dus een eenvoudige en veilige behandeling.

Bloedplaatjes essentieel voor genezing

“Bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij letsel. Ze zijn niet alleen van essentieel belang voor de bloedstolling, maar vervullen ook een functie bij de wondgenezing. Dit wordt bij ACP-therapie versterkt,” zegt Dr. Max Munstermann. Dit is een Duitse orthopeed die al vele jaren ACP-injecties in zijn praktijk toepast. Bij de genezing van weefselletsel komen meerdere processen op gang. Deze worden aangestuurd door signaalstoffen en groeifactoren uit bloedplaatjes (of trombocyten), die geactiveerd worden bij letsel. Op de plaats van de beschadiging geven zij groeifactoren af, die vervolgens het genezingsproces in gang zetten. Door het ACP-proces wordt het lichaamseigen bloed ‘opgewerkt’. Daardoor wordt de concentratie trombocyten en groeifactoren significant verhoogd. “In de afgelopen jaren is gebleken, dat dit een positieve invloed heeft op de pijn en de beweeglijkheid bij artrose in knie, schouder en heup.”

Wat kunt u verwachten van een ACP-injectie?

Bij Bergman Clinics wordt al langer gewerkt met ACP-injecties. Zij melden op hun website, dat bij 2/3 van de patiënten een significante afname van de klachten is geconstateerd. De pijn neemt gemiddeld na 6 tot 8 weken na de eerste injectie af. Daarna wordt een tweede injectie gegeven. De werking van beide injecties houdt 6 tot 12 maanden aan. Vervolgens kan er een nieuwe behandeling plaatsvinden. Het is aan te raden om te controleren of door uw aanvullende polis een ACP-injectie wordt vergoed. De behandeling wordt echter ook volledig onverzekerd aangeboden. De kosten zijn dan geheel voor uw eigen rekening. Deze bedragen voor een volledige behandeling met twee injecties circa 850 euro.

Waar kunt u terecht voor een ACP-behandeling?

ACP injectie bloedHet is verstandig om eerst bij uw arts te informeren of hij u een ACP-behandeling kan geven of dat hij u kan doorverwijzen naar een specialist die deze methode wel toepast. Anders kunt u een afspraak maken bij één van deze medische instellingen:

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties