Amerikanen zetten vraagteken achter Schots onderzoek naar alcohol en Fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 nov 2015

Matig tot zwaar drinken kan de chronische pijn bij patiënten met fibromyalgie verminderen. Dit blijkt uit een studie van de universiteit van Aberdeen, waarvan de resultaten onlangs werden gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care & Research. Amerikaanse specialisten zetten echter grote vraagtekens achter dit onderzoek. “Het is vreemd om te suggereren dat chronische pijn op deze manier kan worden bestreden,” aldus Dr. Lynn Webster van de American Academy of Pain Medicine.

21 tot 25 alcoholische drankjes

Fibromyalgie is een ‘mysterieuze’ vorm van reuma die de spieren en het bindweefsel treft. In Nederland is deze aandoening ook bekend als ‘spierreuma’ en ‘weke delen reuma’. Eén van de kenmerken van fibromyalgie is een chronische pijn die kan uitstralen over het hele lichaam. Aan het Schotse onderzoek namen 2200 – waarvan 57 procent vrouwen – fibromyalgie-patiënten met chronische pijn deel. Deelnemers die aangaven 21 tot 25 glazen alcohol per week te drinken, ondervonden minder hinder van de pijn dan de deelnemers die geen druppel dronken.

Steeds meer drinken om effect te hebben

Volgens de Amerikanen gaat het hier om matig tot zwaar drankgebruik. “Ik kan me echt niet voorstellen dat een arts zijn patiënt zal suggereren om alcohol te gaan drinken tegen de pijn”. En Dr. Lynn Webster vervolgt: ”Hoe vaker je veel drinkt, hoe meer alcohol je op den duur nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.”

Volgens de Amerikaanse psychiater Alan Manevitz kan alcohol de pijn verzachten door het stimuleren van het limbische systeem in de hersenen. Hier worden de gevoelens van pijn en genot gereguleerd. “Maar chronisch drinken kan de pijn op den duur erger maken,” waarschuwt hij. “En als er gestopt wordt met het nuttigen van alcohol neemt de gevoeligheid voor pijn sterk toe.”

Lees ook over artrose en alcohol.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.