Aquatraining bevordert kwaliteit kraakbeen bij knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 jun 2016

Aquatraining vermindert de pijn en verbetert de mobiliteit bij postmenopauzale vrouwen met milde knie-artrose. Dit werd waargenomen in een studie die is uitgevoerd door de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Jyväskylä in Finland. Het trainen van de onderste ledematen met waterweerstand verbetert eveneens de kwaliteit van het kraakbeen.

Minder pijn

aquatraining artroseAan dit onderzoek namen 87 vrouwen in de leeftijd van 60 tot 68 jaar deel. Zij hadden allemaal last van pijn in het kniegewricht als gevolg van milde artrose. Ze werden onderverdeeld in een trainingsgroep en controlegroep. De eerste groep trainde gedurende vier maanden drie keer per week één uur de onderste ledematen in een zwembad. De controlegroep bleef op het droge, maar werd gevraagd om de gebruikelijke activiteiten voort te zetten. Na afloop van het onderzoek bleek, dat de trainingsgroep minder pijn in de knie had. Bovendien toonde een speciaal ontworpen MRI-scan aan, dat de biochemische samenstelling van het kraakbeen was verbeterd.

Goed vol te houden

“Bij artrose-gerelateerde kniepijn wordt vaak fysieke activiteit met een hoge intensiteit vermeden. Dit is wel nodig om het kraakbeen gezond te houden en de omliggende spieren sterk,”

aldus één van de Finse onderzoekers.

“Aquatraining is zeer intens met 400 tot 500 bewegingen van de onderste ledematen per sessie. Het is een veilige trainingsvorming, die door alle deelnemers goed werd volgehouden.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.