Wetenschappers ontdekken negen artrose-genen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 apr 2018

In een groot wetenschappelijk onderzoek zijn negen genen ontdekt die in verband worden gebracht met artrose. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Nature Genetics’. Wetenschappers van het Wellcome Sanger Instituut in Engeland denken hiermee de deur geopend te hebben naar toekomstige therapieën voor deze slopende ziekte. 

Negen artrose genen

DNA-variaties

Om meer te weten te komen over de genetische basis van artrose heeft het team meer dan 16,5 miljoen DNA-variaties onderzocht. Deze zijn opgeslagen in de UK Biobank. De gegevens van 30.727 mensen met artrose en 300.000 mensen zonder artrose werden tijdens deze studie geanalyseerd. Tijdens dit onderzoek is er een verband gevonden tussen negen genen en artrose.

Nieuwe therapieën

De wetenschappers bestudeerden vervolgens de rol van deze negen genen in het kraakbeen. Vijf van deze genen toonden voornamelijk verschillen in de uiting in gezond en ziek kraakbeenweefsel. Deze vijf genen worden in de toekomst verder onderzocht voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën bij artrose.

“Deze resultaten zijn een belangrijke stap in het begrijpen van de genetische oorzaken van artrose. Dit onderzoek heeft ons dichter bij het blootleggen van het mechanisme achter deze gewrichtsaandoening gebracht,”

aldus één van de onderzoekers.

Bronartikel:

Een samenvatting van het originele onderzoek is online te bekijken.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 25    Gemiddelde: 2.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties