Artrose is niet één aandoening

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 nov 2015

Artrose is niet één aandoening met een standaard beloop. Het verloop en de klachten kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. De één heeft veel kraakbeenslijtage en weinig pijn. Bij de ander is er weinig schade aan het kraakbeen en veel pijn. Daarnaast kan deze aandoening op veel verschillende manieren ontstaan. Niet alleen als een natuurlijk slijtageproces bij het ouder worden, maar juist ook ontstekingen kunnen een rol spelen. Bovendien kan de ontwikkeling van artrose van persoon tot persoon verschillen. Dit blijkt uit CHECK. Dit is het grootste Nederlandse onderzoek naar artrose.

Veel nieuwe kennis

check-artroseDe letters CHECK staan voor: Cohort Heup En Cohort Knie. Onderzoekers volgden 10 jaar lang 1000 patiënten met heup- en knie-artrose. Zo werd bij de deelnemers bloed afgenomen en er werden röntgenfoto’s gemaakt. Dit heeft veel nieuwe kennis opgeleverd over hoe artrose ontstaat en zich ontwikkelt. Het Nederlandse CHECK-onderzoek is nu beëindigd, maar gaat in een groter Europees verband verder.

Nieuwe behandelingen

CHECK vormt nu basis van APPROACH. Dit is een nieuw Europees onderzoeksproject naar artrose, dat door de Europese Unie met 7,5 miljoen euro wordt ondersteund. Ook farmaceutische en medische bedrijven hebben hiervoor fondsen beschikbaar gesteld. Het doel is om behandelingen te ontwikkelen voor groepen patiënten met dezelfde klachten en/of schade aan het kraakbeen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties