Koolhydraten kunnen artrose veroorzaken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 sep 2018

Een vetrijk dieet wordt al heel lang in verband gebracht met knieartrose en heupartrose. Maar uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt, dat ook de samenstelling van de koolhydraten in uw voeding een rol spelen. Een teveel aan suikers en vezels hebben namelijk een slopende uitwerking op uw kraakbeen.

Suiker en artrose

Koolhydraatsamenstelling in voeding

Last van uw knieën of heupen? Volgens nieuwe bevindingen van de Oklahoma Medical Research Foundation kan uw dieet de boosdoener zijn. In een onderzoek ontdekte dit instituut dat de koolhydraatsamenstelling in voeding het risico op artrose bij muizen kan verhogen of verlagen. Dit effect trad ook op bij proefdieren die een gezond gewicht hadden.

Vetrijk dieet

Het is reeds bekend dat mensen met overgewicht meer kans hebben op artrose. Obesitas is zelfs de belangrijkste oorzaak van knieartrose en heupartrose. Onderzoeksleider Tim Griffin keek tijdens zijn onderzoek niet alleen naar de effecten van een vetarm dieet, maar ook naar de invloed van andere bestanddelen in voeding op het ontstaan of voorkomen van artrose. Daarvoor liet hij groepen muizen een vetarm of een vetrijk dieet volgen. Opmerkelijk genoeg, nam in beide groepen de kans op artrose toe. Door de samenstelling van de koolhydraten in het vetarme controledieet te veranderen, nam dit risico echter af.

Suiker en vezels

Volgens Griffin zijn suiker en vezels de primaire boosdoeners. Door de hoeveelheden te verlagen of te verhogen, werd duidelijk dat deze voedingsbestanddelen een rol spelen in de ontwikkeling van artrose. Een te hoge inname van suiker resulteerde in ontstekingen van de gewrichten. Een vezelrijk dieet veroorzaakte veranderingen van de kraakbeengenen, waardoor het slijtageproces in gang werd gezet.

Voedingspatroon

“Het is belangrijk om te begrijpen wat de invloed van ons voedingspatroon op de gewrichten is,”

stelt Griffin.

“Ik was verrast dat de twee koolhydraatrijke diëten ook konden bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Dit gaan wij in de nabije toekomst verder onderzoeken.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 25    Gemiddelde: 2.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties