Hebben artrosepatiënten een hoger risico op andere aandoeningen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 jul 2022

Heeft u artrose in uw knie of heup? Er is een serieuze kans dat u nog meer aandoeningen onder de leden heeft. Alleen worden deze vaak niet opgemerkt, omdat artsen zich vooral richten op de hoofddiagnose artrose. Daardoor kunnen de klachten in ernst toenemen.

Hebben artrosepatiënten een hoger risico op andere aandoeningen

Patiënten met artrose hebben een hogere comorbiditeit dan mensen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht zonder gewrichtsklachten. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC in Rotterdam die in april 2022 is gepubliceerd in de Annals of Family Medicine. Comorbiditeit betekent dat u naast de hoofddiagnose – artrose dus – nog één of meer andere aandoeningen kunt hebben. Deze studie moet bijdragen aan een beter begrip of deze ziektes het gevolg zijn van artrose of misschien dezelfde risicofactoren hebben.

Drugs en alcohol

Mensen met knieartrose vertoonden meer aanleg voor onder andere; obesitas, fibromyalgie, polymyalgie (spierreuma), reumatoïde artritis en drugsmisbruik. Bij reumatoïde artritis was er ook kans op onder andere; polymyalgie, fibromyalgie, hernia van de wervelkolom, trombose, embolie en alcoholmisbruik. Het onderzoeksteam maakte voor deze studie gebruik van de gegevens uit de Integrated Primary Care Information database. Hierin liggen de medische dossiers van 2,5 miljoen Nederlanders opgeslagen. De focus van het onderzoek was gericht op patiënten van 18 jaar en ouder met een risico op het ontwikkelen van artrose. Daarnaast werden 58 artrosepatiënten geselecteerd die ook langdurig te maken hadden met andere aandoeningen.

Meer aan de hand

“Mensen met artrose hebben een hoger risico om gediagnosticeerd te worden met veel andere aandoeningen die vooral het bewegingsapparaat en de orgaansystemen kunnen treffen,” zegt onderzoeksleider Anne Kamps. “Dit suggereert dat de behandelende artsen rekening moeten houden dat er meer aan de hand kan zijn dan alleen artrose. Een tijdige diagnose kan soms voorkomen dat deze aandoeningen verergeren, zoals drugs- of alcoholmisbruik of slaapstoornissen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.