Combinatie Astaxanthine en vitamine E verbetert geheugen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 okt 2020

Vergeet u wel eens een naam of de plek waar u iets heeft opgeborgen? Het komt vaak voor, dat het geheugen minder wordt bij het ouder worden. Japanse onderzoekers kijken nu naar het effect van vitamine E en Astaxanthine op het verbeteren van de geheugenfunctie. De eerste studieresultaten zijn zeer hoopgevend.


Een combinatie van vitamine E en Astaxanthine leidt tot verbetering van de geheugenfunctie bij oudere mensen. Japanse onderzoekers concluderen dit op basis van een 12-weekse studie met 44 proefpersonen. Hoofdauteur Takahiro Sekikawa zegt in een commentaar dat er meer studies nodig zijn om de synergetische werking van vitamine E en Astaxanthine beter te kunnen begrijpen.

Oxidatieve stress

Tocotrienol -een lid van de Vitamine E-familie – draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Dit is een stofwisselingstoestand, waarbij meer reactieve zuurstofverbindingen worden gevormd. Deze beschadigen alle delen van een cel. Oxidatieve stress wordt onder andere veroorzaakt door roken, medicijngebruik, alcoholgebruik en blootstelling aan de zon. Tocotrienol blijkt diverse oorzaken van de ziekte van Alzheimer aan te pakken, waaronder oxidatieve stress.

Wat is Astaxanthine?

Astaxanthine is een donkerrode kleurstof die wordt gemaakt door de Bloedregenalg (Haematococcus pluvialis). Deze eencellige alg is in het begin groen gekleurd. Maar na verloop van tijd begint de transformatie naar de kleur rood. Op dat moment beginnen ze met de productie van Astaxanthine. Zalm, forel, garnalen, krab en kreeft consumeren deze algen en hebben daardoor die karakteristieke roze kleur. Astaxanthine heeft sterke antioxiderende eigenschappen en speelt net als Tocotrienol een rol bij de bescherming tegen oxidatieve stress. Japanse onderzoekers hebben al eerder vastgesteld, dat Astaxanthine mogelijk een bedrage kan leveren aan de preventie tegen dementie.

Cognitieve voordelen

Om te onderzoeken hoe Tocotrienol en Astaxanthine elkaars werking op de cognitieve gezondheid versterken, voerden de onderzoekers een studie uit met 44 personen. Aan het begin van de studie werd eerst de geheugenfunctie getest. Vervolgens kregen de deelnemers gedurende 12 weken geheel willekeurig of een combinatie van deze twee ingrediënten of een placebo toegediend. In de groep die Tocotrienol en Astaxanthine kregen, werd een significante verbetering van het geheugen gerapporteerd in vergelijking met de placebogroep. Bovendien nam het vermogen toe om herinneringen op te roepen. De bedoeling is om in de nabije toekomst dit verder te onderzoeken met grotere aantallen deelnemers.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.