Astma geassocieerd met hoger risico op osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 feb 2021

Heeft u last van een astmatische aandoening? Dan is het verstandig om ook regelmatig uw botten te laten controleren. Uit een Koreaans onderzoek blijkt, dat de ontstekingen aan de luchtwegen ook osteoporose kunnen veroorzaken.


Astmapatiënten hebben een verhoogd risico op osteoporose. Dit risico is groter bij mensen waarbij deze longaandoening niet wordt behandeld. Dit blijkt uit een studie van het Hallym University Sacred Heart Hospital in Zuid-Korea. Onderzoekers hebben de rol van systematische ontstekingsreacties – zoals bij chronische luchtwegaandoeningen – bij de ontwikkeling van osteoporose aangetoond.

Onbehandelde patiënten

De onderzoekers zochten naar een mogelijk verband tussen astma en osteoporose bij volwassen Koreaanse vrouwen en mannen. Daarvoor maakten ze gebruik van gezondheidsonderzoeken die tussen 2004 en 2016 zijn verzameld. Onder de 162.579 deelnemers zaten 3.160 astmapatiënten. Ze werden onderverdeeld in drie groepen: deelnemers met een langlopende behandeling, geen behandeling meer nodig en onbehandeld.

Bewust zijn

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 13,6 procent van de astmapatiënten osteoporose ontwikkelden. In de controlegroep zonder deze aandoening was dit 6,8 procent. In de groep met onbehandelde astmapatiënten kwam osteoporose het meeste voor. De auteurs van de studie concluderen dan ook: “Artsen moet ervan bewust zijn dat osteoporose zich kan ontwikkelen bij patiënten met astma. Vooral bij patiënten die onbehandeld zijn.”

Nieuw informatieboekje over osteoporose

Onlangs hebben we aan onze website een nieuw informatieboekje toegevoegd: Osteoporose, alles over de stille bottenroof. U kunt dit boekje gratis downloaden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties