Vroege behandeling reumatoïde artritis biedt blijvende verlichting

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 aug 2022

Reumatoïde artritis in het voorstadium behandelen, kan patiënten later heel wat ellende besparen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Door vroeg in te grijpen treden er minder langdurige gewrichtsontstekingen op.

Het starten van een vroege behandeling bij patiënten die zich in het voorstadium van reumatoïde artritis bevinden, leidt tot minder klachten. Dat melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in het medische tijdschrift The Lancet. Door tijdelijk in de ‘pre-reumatische fase’ methotrexaat voor te schrijven, treden er minder langdurige gewrichtsontstekingen, pijn en lichamelijke beperkingen op.

Methotrexaat

“Op dit moment wordt methotrexaat alleen voorgeschreven aan patiënten als de diagnose reumatoïde artritis al is gesteld,” legt Annette van der Helm – hoogleraar Reumatologie – uit. “Dat is te laat, omdat de ziekte dan chronisch is. Door dit geneesmiddel voor te schrijven aan patiënten die reumatoïde artritis kunnen krijgen, hopen we de ziektelast te kunnen voorkomen of te verminderen.”

Symptomen minder ernstig

Hoewel een vroege behandeling de ontwikkeling van reumatoïde artritis niet helemaal kon voorkomen, ontdekte de onderzoeksgroep dat de symptomen minder ernstig waren. De patiënten die tijdelijk methotrexaat hadden gekregen, hadden minder pijn, ochtendstijfheid en belemmeringen in het dagelijks functioneren. Bovendien toonden MRI-scans minder gewrichtsontstekingen aan.
“Dit is een belangrijke stap in het terugdringen van de ziektelast voor deze groep patiënten”, zegt Van der Helm. “Bovendien dient dit onderzoek als eerste bewijs voor het starten van een behandeling in de ‘pre-reumatische’ fase.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.