Behandeling reumatoïde artritis met medicijnen

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. De behandeling is gericht op het stoppen of vertragen van de ontstekingsprocessen. Medicijnen spelen dan ook een prominente rol in de behandeling van deze ziekte. Welke geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven bij reumatoïde artritis? Bewegen zonder Pijn zet ze voor u op een rijtje.


Reumatoïde artritis is een progressieve ontstekingsziekte die de gewrichten aantast. Dit is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen aanmaakt die de slijmvliezen aan de binnenkant van de gewrichten aanvallen. De klachten worden in de loop van tijd erger, tenzij de ontstekingen worden gestopt of vertraagd. Medicijnen spelen dan ook een essentiële rol bij de behandeling van reumatoïde artritis. Deze pijnstillers en reumaremmers kunnen deze ziekte niet genezen, maar wel helpen om de klachten te verminderen. Vaak schrijft de reumatoloog een combinatie van meerdere medicijnen voor.

↳Inhoudsopgave

Agressievere aanpak reumatoïde artritis
Medicijnen bij reumatoïde artritis
→ Paracetamol bij reumatoïde artritis
→ Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) bij reumatoïde artritis
→ Disease-Modifying Anti Rheumatic Drugs (DMARD’s) bij reumatoïde artritis
→ Methotrexaat bij reumatoïde artritis
→ Biologische reumaremmers bij reumatoïde artritis
→ Biosimulars bij reumatoïde artritis
→ JAK-remmers bij reumatoïde artritis
→ Tramadol (opioïden) bij reumatoïde artritis
→ Corticosteroïden (prednison) bij reumatoïde artritis
Reuma medicijnen en corona
Reuma medicijnen en alcohol
Reuma medicijnen en bijwerkingen
Reuma medicijnen en injecties
Reuma medicijnen en zwangerschap
Veelgestelde vragen

Agressievere aanpak reumatoïde artritis

In het verleden kozen artsen voor een conservatieve en stapsgewijze aanpak bij de behandeling van reumatoïde artritis. Er werd gestart met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) zoals ibuprofen. Op het moment dat de patiënten tekenen van gewrichtsschade vertoonden, schakelden specialisten over op krachtigere reuma-medicijnen. Tegenwoordig weten artsen dat een meer agressieve aanpak vaak effectiever is. Het sneller inzetten van sterkere reumamedicijnen resulteert in minder symptomen, een betere gewrichtsfunctie, minder gewrichtsschade en minder kans op invaliditeit.

Medicijnen bij reumatoïde artritis

Paracetamol bij reumatoïde artritis

Eén van de meest voorkomende klachten bij reumatoïde artritis is pijnlijke en stijve gewrichten. Daardoor wordt het bewegen moeilijker. De huisarts zal in de beginfase adviseren om een eenvoudige pijnstiller te gaan gebruiken, zoals aspirine of paracetamol. Het eerste middel is ontstekingsremmend én pijnstillend. Paracetamol stilt alleen de pijn. Omdat het gebruik van aspirine kan leiden tot maagproblemen, is het beter om voor paracetamol te kiezen. Dit is een veilige pijnstiller.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) bij reumatoïde artritis

Als paracetamol onvoldoende effect heeft, dan zal de arts een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Deze medicijnen worden NSAIDs genoemd en verminderen de pijn en ontstekingen bij reumatoïde artritis. De letters staan voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (niet-steroïdale anti-ontstekingsmedicijnen). Deze zijn in lage doseringen receptvrij te koop bij de apotheek of drogist. Toch is het beter om NSAIDs alleen te gebruiken in nauw overleg met uw huisarts. Hij kent als geen ander uw medische status en kan daardoor een recept uitschrijven voor een middel dat voor u het meest geschikt is. Lees meer over de werking en de eventuele negatieve effecten van NSAIDs.

Disease-Modifying Anti Rheumatic Drugs (DMARD’s) bij reumatoïde artritis

Wanneer de reumatoloog de diagnose reumatoïde artritis heeft gesteld, dan zal hij meestal DMARD’s voorschrijven. Deze letters staan voor ‘Disease Modifying Anti Rheumatic Drugs’. Deze klassieke reumaremmers verminderen de ontstekingen in de gewrichten door het immuunsysteem te onderdrukken. Daardoor wordt schade aan de gewrichten door reumatoïde artritis zoveel mogelijk beperkt en vertraagd. Het zijn dus geen pijnstillers, maar dit effect wordt wel bereikt door het afremmen van de gewrichtsontstekingen. Behandeling met DMARD’s is succesvol bij ongeveer 70 van de patiënten. Bij de resterende groep zullen zwaardere middelen ingezet moeten worden. En dat zijn bijvoorbeeld biologische reumaremmers.

Methotrexaat bij reumatoïde artritis

Methotrexaat is een geneesmiddel dat wordt ingezet bij de behandeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica en bij Juveniele Idiopathische Artritis (jeugdreuma). Het onderdrukt een ongecontroleerde afweerreactie tegen de eigen lichaamscellen. Daardoor nemen pijn, stijfheid en zwellingen van de gewrichten geleidelijk af. Het medicijn begint pas na zes tot twaalf weken te werken.

Biologische reumaremmers bij reumatoïde artritis

Biologische reumaremmers – biologicals – zijn samengesteld uit dierlijk of menselijk eiwit. Ze remmen bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij het ontstaan en aanwakkeren van ontstekingen in de gewrichten bij reumatoïde artritis. Daardoor komt de ziekteactiviteit tot rust en wordt de pijn, zwelling en stijfheid afgeremd. Deze behandeling is kostbaar – ongeveer 15.000 euro per jaar – en kan gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. Daarom worden biologicals niet zomaar ingezet. Eerst moet de patiënt minimaal twee verschillende DMARD’s – eventueel samen met Prednison – hebben geprobeerd. Als deze behandeling niet de gewenste resultaten oplevert, dan kan de reumatoloog een biologische reumaremmer voorschrijven.

Biosimulars bij reumatoïde artritis

Wanneer u kunt beginnen met biologicals kan de reumatoloog ook starten een biosimilar. Deze zijn qua samenstelling en werking vergelijkbaar met biologische reumaremmers, maar zijn meestal een stuk goedkoper. Ook het gebruik van biosimulars kan gepaard gaan met ernstige bijwerkingen, zoals hoofdpijn, koorts en een tekort aan witte bloedcellen.

JAK-remmers bij reumatoïde artritis

Als biologische reumaremmers niet goed werken of teveel bijwerkingen geven, dan kan de reumatoloog JAK-remmers voorschrijven. Dit is een nieuwe generatie medicijnen bij de behandeling van reumatoïde artritis. In tegenstelling tot biologicals zijn JAK-remmers synthetisch. De werking is uitsluitend gericht op het enzym ‘Janus Kinase’ die de werking van ontstekingsbevorderende eiwitten (interleukines) bevorderen. Door de werking van dit enzym te verminderen, nemen de ontstekingen – en dus de gewrichtspijn – af.

Tramadol (opioïden) bij reumatoïde artritis

Bij aanhoudende en ernstige pijn in de gewrichten kan de reumatoloog opioïden voorschrijven, zoals Tramadol. Een opioïde is een synthetische versie van morfine en blokkeert de pijnreceptoren in de hersenen. Daardoor wordt de pijn niet of nauwelijks gevoeld. Tramadol is minder verslavend dan het sterker werkende morfine. Bij gebruik volgens de medische voorschriften is de kans daarop zelf heel gering.

Corticosteroïden (prednison) bij reumatoïde artritis

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers die snel een effect hebben. Dit is de chemische variant van cortisol dat in de bijnier wordt aangemaakt. Het meest bekende middel is prednison. De reumatoloog kan het voorschrijven in tabletvorm of een injectie in het ontstoken en pijnlijke gewricht zetten. Corticosteroïden werken snel tegen gewrichtsontstekingen. De reumatoloog zal meest ook een ander reumamedicijn voorschrijven die meer tijd nodig heeft om zijn werk te doen.

Reuma medicijnen en corona

Is het verstandig om u te laten vaccineren tegen covid-19 met een reumatische aandoening? De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie adviseert om dit wel te doen. Het is veilig, ook bij het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen. Lees meer over vaccineren met een reumatische aandoening.

Reuma medicijnen en alcohol

Het is niet aangetoond dat het gebruik van alcohol een factor kan zijn bij het ontwikkelen van reumatoïde artritis of de gewrichtsontstekingen kan verergeren. Het is zelfs zo dat reumapatiënten die regelmatig één alcoholconsumptie per dag nemen, minder klachten hebben dan mensen die helemaal niet drinken. Overmatig alcoholgebruik heeft echter een negatieve invloed op het immuunsysteem. Wat betreft het gebruik van alcohol bij het gebruik van reuma-medicijnen: overleg met uw arts of apotheker en lees de bijsluiter goed door op mogelijke waarschuwingen.

Reuma medicijnen en bijwerkingen

Of u nu een eenvoudige pijnstiller of geavanceerde biologicals gebruikt: het gebruik van alle medicijnen kan gepaard gaan met bijwerkingen. Denk daarbij aan hoofdpijn, huiduitslag en maag- en darmklachten. Treden er bijwerkingen op? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts, zodat de behandeling kan worden aangepast.

Reuma medicijnen en injecties

Diverse geneesmiddelen bij reumatoïde artritis kunnen ook als injectie worden toegediend. Het meest bekend is die met Corticosteroïden. Maar ook bijvoorbeeld biologicals en Methotrexaat kunnen als injectie worden toegediend.

Reuma medicijnen en zwangerschap

Er zijn medicijnen – waaronder een hoge dosering prednison – die een negatief effect op de vruchtbaarheid hebben. Maar aan de andere kant: dat heeft een onrustige reumatische aandoening ook. Ga daarom eerst in gesprek met uw arts als u graag zwanger wilt worden. De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC hebben een nieuw behandelplan ontwikkeld voor zwangere vrouwen met reumatoïde artritis. Het gaat om veilige medicijnen die de ziekte rustig moeten houden. Bij negentig procent van de vrouwen zorgde deze nieuwe behandeling voor een rustig ziektebeeld in de laatste drie maanden van de zwangerschap.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over medicijnen bij reumatoïde artritis

Zijn reumatoïde artritis en artrose dezelfde aandoeningen?

Nee, het gaat hier om twee totaal verschillende gewrichtsaandoeningen. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem de slijmvliezen aan de binnenkant van de gewrichten aanvalt. Daardoor ontstaan er ontstekingen. Bij artrose is er sprake van slijtage aan het kraakbeen. Ook daar kunnen ontstekingen ontstaan, meestal aan het gewrichtskapsel.

Zijn er natuurlijke alternatieven in de behandeling van reumatische klachten?

Bij beginnende en gevorderde klachten kunnen ook natuurlijke ontstekingsremmers worden gebruikt, zoals vloeibare groenlipmossel, curcumine en/of zwarte bes-blad. Het voordeel is dat van deze natuurlijke ontstekingsremmers nog geen bijwerkingen zijn gerapporteerd.

Hoe weet ik of ik een reumatische aandoening heb?

Veel reumatische aandoeningen gaan gepaard met pijn en stijfheid in de gewrichten of spieren. U krijgt daardoor moeite met bewegen. Ook vermoeidheid kan een rol spelen. Als u deze klachten opmerkt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Waarom heb ik gedurende de nacht meer last van reumatische pijn?

Daar zijn artsen nog niet helemaal achter. Mogelijk heeft dit te maken dat er onvoldoende van het ontstekingsremmend cortisol wordt aangemaakt. Men vermoedt dat dit verband houdt met een verstoring van het dag- en nachtritme.

Welke reumatische aandoening komt het meest voor?

Reuma is een verzamelnaam van ruim 100 verschillende aandoeningen. Ze treden in en rond de gewrichten op en zijn niet het gevolg van een letsel. De meest voorkomende reumatische aandoening is artrose. Ook reumatoïde artritis scoort met 420.000 patiënten zeer hoog op de lijst.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen