Bikram Yoga en spierklachten

Last van uw spieren? Reuma, Fibromyalgie of een andere spieraandoening? Bikram Yoga kan misschien wel de uitkomst zijn voor het verminderen van uw klachten.

Wat is Bikram Yoga?

Bikram Yoga
Bikram Yoga of Hot Yoga is een vorm van yoga die men beoefend in een zaal verwarmd is. Dit kan variëren van 34 tot 40 graden. Tijdens een Bikram Yoga les transpireert men meestal behoorlijk. Dit helpt met het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

Waarom is Bikram Yoga goed voor mensen met spierklachten

Door de warmte in de ruimte en de hoge luchtvochtigheid ben je instaat flexibel te bewegen. Je rekt de spieren optimaal tijdens de training met een veel lagere kans op blessures. Door de warmte en het oprekken van de spieren zal pijnvermindering plaatsvinden bij belaste en pijnlijke spieren. Bikram Yoga is dus ideaal voor mensen met reumatische problematiek en Fibromyalgie. Daarnaast schijnt Bikram Yoga ook een goede remedie te zijn tegen spierpijn. Voor mensen die van een snelle workout houden is Bikram Yoga minder geschikt, een les duurt normaliter namelijk 90 minuten.

Andere voordelen van Bikram Yoga

Bikram Yoga draagt bij aan vetverbranding. Natuurlijk draagt elke vorm van beweging bij aan het verbranden van vet, maar door de verhoogde temperatuur verbrand je meer energie. Met een lesje Bikram verbrand je tussen de 500 – 1000 kcal.

Het reinigt de huid. Door het vele zweten scheidt het lichaam sneller afvalstoffen uit die verstopt zitten in de poriën.

Volgens mensen met diabetes draagt een Bikram Yoga les bij aan een lage bloeddruk. Dit is echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Bikram yoga is goed voor het hart. Door de stijging in temperatuur, verwijden de bloedvaten in de huid en gaat je hartslag omhoog. Hoe intensiever de pose hoe hoger de hartslag. Uit een studie van de University of Wisconsin-La Crosse naar de effecten van Bikram yoga op lichaamstemperatuur en hartslag bleek dat de hartslag van de deelnemers tijdens de les afhankelijk van de yogapose bleef schommelen op 80 procent van de maximale verwachte hartslag voor mannen. Bij vrouwen was dit 72 procent.

Bikram Yoga kan helpen bij depressie door het tot rust komen van de geest en het loslaten van spanning. Ook schijnt het te helpen bij het bewust worden van je eigen emoties.

Tot slot: het schijnt dat mensen die regelmatig Bikram Yoga beoefenen minder snel verouderen. Dit kan natuurlijk ook liggen aan het gezonde voedingspatroon van mensen die een “yoga-lifestyle” hanteren, maar alle beetjes helpen!

Geinteresseerd? Handige tips voor je eerste les

Kom op tijd! Wel zo netjes, maar vooral voor het lichaam goed. Het is verstandig om 10 minuten van te voren al in de zaal aanwezig te zijn. U kunt gaan liggen op uw yogamat of in kleermakerszit tot rust komen. Zo kan uw lichaam voor de inspanning al wennen aan de warmte.

Kleding is belangrijk bij het volhouden van de les. Kleed u vooral niet te warm. Geen lange broek of trui. Mannen gaan vaak in zwembroek. Vrouwen soms in badpak of een kort broekje en een mouwloos topje. Kijk wat voor u comfortabel is, maar houdt er rekening mee dat u doorgaans veel vocht verliest en lange kleding absoluut niet bevorderlijk is.

Water na afloop. Na afloop? Je verliest ontzettend veel vocht tijdens een les Bikram Yoga. Gek genoeg is het af te raden om te drinken tijdens de les. Dit om ongemakken tijdens poses te voorkomen (klotsende buik, misselijkheid etc.). Na de les is het aan te raden je vochtbalans weer op peil te brengen door een paar glazen water te drinken, maar drink ze rustig op.

Let op uzelf! Wordt u draaierig, misselijk of krijgt u een bonzend hoofd? Gaat u dan rustig zitten op de mat en geef dit aan bij uw yogadocent. Soms trekt dit gevoel weer weg en kunt u langzaam verder. Als dit niet het geval is, kunt u de les altijd verlaten. Gaat u dan op een rustige plek op uw rug liggen met uw knieën gebogen en adem langzaam in en uit. Dit is goed voor de bloedsomloop en uw ademhaling.

Bikram Yoga en gezondheidsproblemen

Het is af te raden om een Bikram Yoga les te volgen indien u last heeft van hart-en vaatziekten of wanneer u bloedverdunners gebruikt.

Na de les voelt u zich fantastisch! Het is zeker een aanrader en wie weet helpt het u bij uw spierproblemen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties