Wordt bio-elektronica de toekomst in de behandeling van chronische gewrichtsontstekingen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 apr 2018

Het lijkt bijna science fiction: met een onschuldig stroomstootje in de hals hebben patiënten met Reumatoïde artritis minder last van ontstekingen. In een klinische test bleek dit bij twaalf van de zeventien proefpersonen te werken. Bij twee deelnemers lijkt de ziekte zelfs helemaal niet meer actief.

Superzenuw

Bij deze toekomstige behandeling draait alles om de nervus vagus. Dit is een soort van superzenuw die begint in de hersenstam en via de nek verder omlaag loopt. Daar vertakken de honderdduizenden afzonderlijke zenuwen zich naar verschillende weefsels en organen. Wetenschappers vermoeden, dat deze superzenuw een grote rol kan spelen in het behandelen van reumapatiënten. Twee jaar geleden kwam de grote doorbraak. Toen toonden onderzoekers aan, dat door elektrische stimulatie van de nervus vagus de ontstekingen in de gewrichten sterk afnamen.

Ontstekingseiwitten

Tijdens een eenvoudige operatie wordt een kleine pulsgenerator in de hals ingebracht. Door een magneet tegen deze locatie te houden, wordt het apparaat ingeschakeld. Eén tot vier keer per dag wordt gedurende een minuut de nervus vagus met elektrische pulsjes gestimuleerd. Bij de meeste patiënten nemen daardoor de gewrichtsontstekingen af. Er zijn sterke aanwijzingen dat de milt een grote rol speelt in dit proces. Elektrische stimulatie van dit orgaan zou er voor zorgen, dat afweercellen – macrofagen – minder ontstekingseiwitten gaan produceren. Deze behandeling is overigens nog steeds in onderzoek.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.