Bloedtest voorspelt reumatoïde artritis soms 16 jaar voor openbaring

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 jan 2016

Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben een bloedtest ontwikkeld om reumatoïde artritis te voorspellen. Dit kan soms al 16 jaar voordat deze reumatische aandoening zich daadwerkelijk openbaart. Dit maakt een effectieve en vroege behandeling van deze ontstekingsziekte mogelijk.

Afweerreactie

Bij reumatoïde artritis ontstaan ontstekingen in de gewrichten door een verkeerde reactie van het immuunsysteem. Dit wordt uitgelokt doordat bepaalde eiwitten gaan veranderen. Dit proces wordt citrullinering genoemd. Vervolgens ontwikkelt het lichaam een afweerreactie, die de gewrichten en het kraakbeen aanvalt. Hierdoor ontstaat reumatoïde artritis.

98% accuraat

Bloedonderzoek reumaDe Engelse onderzoekers hebben een nieuwe signaalstof voor reumatoïde artritis ontdekt. Het gaat om citrullinated TeNascin-C (cTNC). Ze analyseerden het bloed van 2000 patiënten met reumatoïde artritis op antilichamen tegen cTNC. Als dit het geval zou zijn, dan zou dit een goede test zijn op deze reumatische aandoening. In 50% van de gevallen kon met behulp van deze bloedtest de ontwikkeling van reumatoïde artritis voorspeld worden. In 98% van de gevallen kon met behulp van de test uitgesloten worden dat deze reumatische aandoening in de toekomst zou kunnen ontstaan.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties