Broccoli vermindert symptomen reumatoïde artritis én artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 aug 2018

Volgens de Engelse wetenschapper Lynne McTaggart kan het eten van Broccoli gewrichtspijn bij reumatoïde artritis en artrose verminderen. Deze groente is namelijk rijk aan sulforafaan, een verbinding die ontstekingen helpt te verminderen. Ze adviseert patiënten om dagelijks 100 gram broccoli te eten.

broccoli

Handjevol groente

In haar boek ‘Wat dokters je niet vertellen’ schrijft ze dat deze groente ook helpt om artrose tegen te gaan. Sulforafaan remt niet alleen ontstekingen in de gewrichten, maar blokkeert ook enzymen die het kraakbeen vernietigen. Onderzoekers van de universiteit van East Anglia bevestigen de beweringen van McTaggart. Studies hebben aangetoond dat 100 gram broccoli per dag – dat is ongeveer een handjevol van deze groente – pijnlijke gewrichtsklachten kunnen voorkomen of verminderen. Sulforafaan wordt overigens ook aangetroffen in spruitjes en kool.

Groene thee

Verder adviseert McTaggart om een aantal voedingsmiddelen te vermijden, omdat ze ontstekingen in de gewrichten kunnen veroorzaken. Het gaat om pizza, kaas, rood vlees en pasta. Ze bevatten veel verzadigde vetten die ontstekingsreacties kunnen uitlokken. In haar boek schrijft ze verder, dat patiënten met reumatoïde artritis en artrose veel moeten drinken: 2 tot 3 liter water per dag. Ook soep, sap en thee tellen mee.

“Witte, groene, oblong en zwarte thee bevatten hoge niveaus catechines die de productie van ontstekingsfactoren remmen en helpen om het gewrichtskraakbeen te beschermen tegen afbraak,”

aldus de Engelse wetenschapper.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.