Computersoftware kan heupartrose voorspellen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 dec 2015

In de toekomst kan de arts met behulp van een computerprogramma voorspellen of iemand heupartrose gaat krijgen. Met deze software kunnen heel nauwkeurig vormafwijkingen van de heup gemeten worden. Deze vormafwijkingen kunnen leiden tot slijtage van het kraakbeen. Dit blijkt uit een onderzoek van Rintje Agricola van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Heupbotsingen

check-artroseDe arts en onderzoeker bestudeerden duizenden röntgenfoto’s van heupen. Deze worden om de paar jaar gemaakt van de deelnemers aan het groots opgezette CHECK-onderzoek naar knie en heupklachten. Dit onderzoek loopt al 10 jaar. Veel deelnemers hadden aan het begin nog geen last van artrose. Agricola zag op de röntgenfoto’s dat er een afwijkende vorm van de heupkop kan ontstaan. Door botvorming ontstaat er een meer langgerekte en afgeplatte kop. Daardoor gaat de heupkop tijdens het bewegen schuren langs de rand van de kom.

“Dit noemen we een heupbotsing. Dit kan uiteindelijk het kraakbeen beschadigen. Daardoor ontstaat artrose,”

aldus Agricola.

Meer onderzoek nodig

Heupbotsingen kwamen voor bij 50 procent van de deelnemers die in het vijfde jaar van het CHECK-onderzoek heupartrose kregen. Dat kon duidelijk worden gezien op de foto’s die in het eerste jaar waren gemaakt. Er is nog meer onderzoek nodig om na te gaan of heupartrose voorkómen kan worden door de heupkop weer rond te maken.
Wel kunnen mensen met deze afwijkende heupvorm geadviseerd worden om hun heup nu al beter te bewegen en te belasten. Dit kan wellicht artrose voorkomen of uitstellen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties