Hoe matige activiteit dementie tegengaat bij ouderen met artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 okt 2023

Een groot aantal ouderen die aan artrose lijden, heeft te kampen met onvoldoende lichaamsbeweging, voornamelijk als gevolg van gewrichtspijn en verminderde mobiliteit. Regelmatige lichamelijke activiteit is echter van groot belang als preventieve maatregel tegen dementie. Recente onderzoeken tonen aan dat zelfs matige fysieke inspanning een aanzienlijke vermindering van het risico op dementie kan betekenen voor ouderen met artrose.

Verschillende studies hebben bevestigd dat regelmatige lichaamsbeweging beschermt tegen hart- en vaatziekten en dementie. Echter, voor ouderen met artrose kan gewrichtspijn en beperkte mobiliteit het lastig maken om consistent te trainen. Een recent onderzoek in Scientific Reports toont aan dat zelfs beperkte lichamelijke activiteit dementie kan helpen voorkomen bij cognitief gezonde ouderen met artrose.

Elke beweging telt

In het onderzoek werden 242 patiënten met artrose, maar zonder dementie onderzocht en verdeeld in drie groepen. De eerste groep, bestaande uit 121 personen, ondernam gedurende de studie geen matige lichaamsbeweging. Daarentegen hadden 51 deelnemers wekelijks matige lichaamsbeweging en 70 deelnemers hadden dagelijks matige lichaamsbeweging. Het geschatte risico op het ontwikkelen van dementie was respectievelijk 47%, 33,3% en 17,1% voor de groepen die geen, wekelijkse en dagelijkse matige lichaamsbeweging hadden.

Waardevolle strategie

Ondanks dat deze studie gebaseerd is op een beperkte steekproef, benadrukt het de noodzaak om matige lichaamsbeweging te stimuleren bij ouderen met artrose. Regelmatige, zelfs lichte, lichaamsbeweging kan zowel de gezondheid van de gewrichten als het cognitieve welzijn bevorderen, wat het tot een effectieve aanpak maakt om dementie in deze populatie te helpen voorkomen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.