Diabetes gekoppeld aan rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 apr 2019

Veel diabetespatiënten klagen over pijn laag in de rug. Volgens Australische onderzoekers moet er een duidelijk verband tussen beide aandoeningen zijn. Mogelijk zou medicatie daarbij een rol kunnen spelen.

Diabetes lage rugpijn
Diabetespatiënten hebben een 35 procent hoger risico op lage rugpijn dan mensen zonder deze aandoening. De kans op nekklachten is 24 procent hoger. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Sydney. Tot nu toe kon het verband tussen suikerziekte en deze twee aandoeningen onvoldoende worden aangetoond.

Aanknopingspunten

De bevindingen van de Australiërs zijn gebaseerd op een analyse van meerdere studies die zijn uitgevoerd naar het verband tussen diabetes en pijn in de rug of nek. Het onderzoeksteam vond voldoende aanknopingspunten dat ze aan elkaar verbonden moeten zijn. De manier waarop, dat zal nog verder onderzocht moeten worden.

Diabetesmedicatie

Volgens onderzoeker professor Ferreira hebben diabetes type 2 en lage rugpijn beide een sterke relatie met obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging.

“Het zou dus logisch zijn om deze factoren meer in detail te onderzoeken,”

zegt hij. Hij houdt er ook rekening mee dat diabetesmedicatie mogelijk een rol spelen bij pijnklachten in de rug en nek.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4    Gemiddelde: 4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties