Fysiotherapie voor kleine groep reumapatiënten vergoed

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 aug 2019

Een beperkte groep patiënten met reumatoïde artritis en axiale spondyloartritis krijgen vanaf 1 oktober a.s. fysiotherapie vergoed. Zij mogen deelnemen aan een onderzoek dat moet uitwijzen of oefentherapie noodzakelijke zorg is bij deze reumatische aandoeningen. Er is nog niets bekend hoe en waar u zich kunt aanmelden.


Een beperkt aantal patiënten met reumatoïde artritis en axiale spondyloartritis krijgt vanaf 1 oktober a.s. fysiotherapie vergoed. De komende vier jaar moet dit onderzoek uitwijzen dat oefentherapie noodzakelijke zorg is. Aan de hand van de resultaten zal besloten worden of fysiotherapie bij reumatische aandoeningen wel of niet voor iedereen in het basispakket wordt ondergebracht.

Invaliditeit

In Nederland lijden relatief veel mensen aan reumatoïde artritis en axiale spondyloartritis. Doordat de gewrichten chronisch ontstoken zijn, hebben zij vaak last van pijn en stijfheid. Op den duur kunnen de aangetaste gewrichten vervormen of een verkeerde stand aannemen. Dit zorgt voor beperkingen bij de dagelijkse activiteiten en kan zelfs leiden tot invaliditeit. Daarom heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport besloten om het effect van langdurige oefentherapie bij deze twee vormen van reuma te onderzoeken.

Aanmelden

Dit najaar moet het onderzoek van start gaan met een beperkte groep patiënten die ernstige hinder ondervinden van hun reumatische aandoening. Alleen mensen die worden toegelaten krijgen de kosten van fysiotherapie door de zorgverzekeraars vergoed. Wilt u deelnemen aan dit onderzoek? Meer informatie is binnenkort te vinden op de website van ReumaNederland.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties