Geboortegewicht bepaalt later risico op osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 aug 2021

Was u bij uw geboorte flink uit de kluiten gewassen? Volgens een Chinees onderzoek loopt u dan een groter risico op osteoporose op latere leeftijd. Zware baby’s blijken volwassen te worden met een lagere botmineraaldichtheid. Daardoor neemt de kans op botbreuken toe.


Hoeveel woog u toen u werd geboren? Dit kan helpen om uw risico op osteoporose te bepalen. Het gemiddelde geboortegewicht in Nederland is 3500 gram. Kwam u een stuk zwaarder op de wereld, dan wordt dit gekoppeld aan een lagere botmineraaldichtheid en een hoger risico op botbreuken later in het leven. Dit staat in een nieuw onderzoek dat recent in het Journal of Bone and Mineral Research is gepubliceerd.

Factor

Deze studie werd uitgevoerd door het Medical College of Soochow Universiteit in China. Daarbij maakten zij gebruik van gegevens die uit verschillende internationale databanken werden vergaard. Daaruit kon geconcludeerd worden dat het geboortegewicht een factor kan zijn bij het ontwikkelen van osteoporose bij het ouder worden.

Gratis informatieboekje

“Wij vonden sterke verbanden tussen geboortegewicht en het risico op osteoporose,” zegt hoofdonderzoeker professor Shu-Feng Lei. “Dit kan ons aanwijzingen geven met betrekking tot vroege preventie van botontkalking.”
Heeft u uw geboortekaart of -tegel nog bewaard? Waarschijnlijk staat daar uw geboortegewicht op. Was u een flink uit de kluiten gewassen baby? Dan is het zeker verstandig om extra maatregelen te nemen om botontkalking te voorkomen. U kunt hier gratis het informatieboekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ downloaden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.