Daarom moet u geen angst hebben om te sporten met osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 mei 2022

Heeft u osteoporose en durft u niet te sporten uit angst om een bot te breken? Engelse experts adviseren juist meer te bewegen in plaats van minder. En in dit artikel leggen ze u het ‘hoe’ en ‘waarom’ helder uit.

Vrouwen en mannen met osteoporose moeten niet bang zijn om regelmatig te sporten. Dit zeggen experts van de Britse Royal Osteoporosis Society die richtlijnen hebben opgesteld voor inspanning en osteoporose. Tot nu toe is er nog steeds veel onzekerheid over welk type fysieke activiteit veilig is wanneer boven de 50 de botten zwakker en brozer worden. In een poging om deze verwarring op te helderen, heeft een panel van deskundigen het bestaande wetenschappelijk bewijs beoordeeld. Dit heeft geleid tot aanbevelingen om de botgezondheid te maximaliseren en het risico op fracturen te verminderen.

Fractuur

Het is niet zo vreemd dat iemand met osteoporose heel terughoudend is met bewegen. Dagelijks breken in Nederland 250 mensen met deze aandoening een heup, pols, schouder of ruggenwervel. Daarom hebben veel patiënten angst om een keer een val te maken en een fractuur op te lopen. Door niet te gaan bewegen, neemt de kans op een uitglijden echter juist toe. De spierkracht en het evenwichtsgevoel nemen af, waardoor u bij het bewegen minder goed in balans kunt blijven.

Wervelfractuur

Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de botten, vermindert het risico op fracturen en vallen én verbetert de houding. Daarom moedigen de Britse experts mensen met osteoporose aan om meer te bewegen in plaats van minder. Ze adviseren om twee tot drie keer per week trainingen te doen om de spieren te versterken en op alle dagen van de week een kwartier te joggen. Er is ook een advies voor mensen die eerder een wervelfractuur hebben opgelopen, zich kwetsbaar voelen of al op leeftijd zijn. En dat is 20 minuten per dag stevig doorwandelen.

Gratis osteoporoseboekje

Meer weten over het behoud van sterke botten bij het ouder worden? Download hier het gratis informatieboekje over osteoporose met veel adviezen, tips en oefeningen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.