Zo haalt u meer rendement uit uw gewrichtensupplement

Inhoud uit softgel wordt sneller én vollediger opgenomen dan uit droge capsule

U neemt voedingssupplementen om uw gezondheid te verbeteren? De samenstelling bepaalt voor een groot deel het effect op uw gezondheid. Zo spelen de hoeveelheid, diversiteit en opneembaarheid van de ingrediënten een grote rol. Maar veel mensen realiseren zich niet dat ook de toedieningsvorm kan bijdragen aan een goed resultaat. De meeste voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in capsulevorm. Dit is een hard omhulsel van (meestal) gelatine met daarin poeder. Softgels – de naam zegt het al – zijn zachte capsules die uitermate geschikt zijn voor vloeibare oplossingen.

Wat is het verschil tussen droge capsules en softgels?

Harde capsules worden door fabrikanten graag gebruikt, omdat ze vrij gemakkelijk met poeders van vitaminen, mineralen en kruiden gevuld kunnen worden. Zodra de capsule in het maag-darmkanaal in contact komt met water, wordt de gelatine zacht. Na verloop van tijd valt de capsule uiteen en komt de inhoud vrij. Ook het omhulsel van een softgel bestaat uit gelatine. Door toevoeging van een weekmaker –zoals sorbitol of glycerol – blijft dit omhulsel zacht en flexibel. Softgels zijn geschikt voor vloeibare oplossingen, zoals visolie, vitamine A, vitamine D en vitamine E in olie en natuurlijk de vloeibare Groenlipmossel en Curcumine. De productie van softgels is kostbaarder dan die van harde capsules. Er is immers geavanceerde apparatuur nodig om deze te kunnen produceren. De samenstellingen van de poeders in capsules kunnen per productieronde variëren. Bij softgels kan de vloeibare samenstelling heel exact gedoseerd worden. Dat betekent dat deze voedingssupplementen altijd een uniforme en stabiele kwaliteit hebben. Elke inname is dus even krachtig.

Daarnaast zijn softgels smaak- en reukloos, langer houdbaar en worden de actieve ingrediënten beter beschermd tegen licht, lucht en bacteriële invloeden. Hoewel softgels soms wat groter zijn dan droge capsules, kunnen ze door de vorm en zachtheid van het omhulsel toch heel gemakkelijk ingenomen worden.

Waarom is een softgel beter dan een droge capsule?

De samenstelling van een voedingssupplement is één. Maar de biologische beschikbaarheid van de actieve bestanddelen is twee. Dit is de hoeveelheid actieve stoffen van een voedingssupplement die na inname uiteindelijk de bloedbaan bereikt en de snelheid waarmee dit gebeurt. Dit wordt Tmax genoemd. Hoe hoger deze factor is, hoe hoger het rendement van een voedingssupplement op uw gezondheid zal zijn.

Wanneer u een capsule of softgel inneemt, komt deze eerst in de maag terecht. Daar wordt het zachte of harde omhulsel eerst via contact met water afgebroken. De capsule of softgel breekt open en de inhoud komt vrij. De actieve stoffen worden vervolgens doorgeschoven naar het darmkanaal. De vloeibare inhoud van softgels heeft slechts 1 tot 4 minuten nodig om via de darmwand in het bloed opgenomen te kunnen worden. De poeders in capsules moeten eerst door enzymen en darmbacteriën worden omgezet in een vorm die door de darmwand kan dringen. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Een derde factor die de werkzaamheid van een supplement bepaalt, is de biologische activiteit van de ingrediënten. Een goed opneembaar supplement is dus niet altijd ook werkzaam. Soms betreft het een niet-actieve vorm van bijvoorbeeld Curcumine. Als zo’n vorm goed opneembaar is, heeft dit voor het lichaam dus vervolgens geen betekenis.
Lees meer over de factoren die bepalen of Curcumine werkzaam kan zijn in het lichaam of niet >>>

Hoeveel actieve stoffen gebruikt uw lichaam eigenlijk uit capsules of softgels?

U mag natuurlijk verwachten, dat 100 procent van de inhoud van capsules of softgels uiteindelijk in uw bloedbaan terecht komt. Dat is echter niet zo. Tussen de opname en spijsvertering zal een deel van de actieve ingrediënten verloren gaan. Van poeders uit capsules wordt slechts 39 tot 53 procent door uw lichaam gebruikt. De rest wordt verteerd en uitgescheiden. Bij softgels is het verlies slechts 2 procent. Dus 98 procent van de vloeibare inhoud komt in uw lichaam terecht waar het nodig is. De biologische beschikbaarheid van softgels is dus vele malen hoger. U zult meer droge capsules moeten innemen om hetzelfde gezondheidseffect te krijgen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen