Gezichtsbedrog blijkt pijn te verlichten bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 aug 2018

In de toekomst wordt gezichtsbedrog mogelijk een nieuwe behandeling bij artrose. Door middel van optische illusies hebben wetenschappers de knieën van patiënten langwerpig gemaakt. Daardoor nam de pijn tot 40 procent af.

Knie artrose behandeling gezichtsbedrog

Vermindering pijn bij knie-artrose

Wetenschappers bewandelen soms vreemde paden om manieren te vinden om gewrichtspijn te verminderen. Heel af toe levert dit een succesje op. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers van de Body in Mind Research Group nu ontdekt, dat optische illusies de pijn bij knie-artrose kunnen verminderen.

Optische illusie

Met een optische illusie worden de hersenen als het ware voor de gek gehouden. U neemt iets met het oog waar, maar dat komt niet overeen met de werkelijkheid. Gezichtsbedrog dus. Deze techniek hebben de onderzoekers toegepast op patiënten met pijnlijke knie-artrose. Met behulp van optische illusie werden de knieën langwerpig gemaakt. De deelnemers melden dat de pijn daardoor tot 40 procent was afgenomen.

Toenemend bewijs

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Tasha Stanton was de afname van de pijn het sterkst wanneer de optische illusies meerdere keren werden herhaald. Ze is er dan ook van overtuigd dat deze nieuwe techniek in de toekomst een grote rol kan spelen in het verminderen van gewrichtspijn.

“Dit onderzoek draagt bij aan het toenemende bewijs, dat pijn bij artrose niet alleen door gewrichtsschade wordt veroorzaakt. Er zijn ook andere factoren – zoals neurologische processen – die een rol spelen. Nu moeten we proberen te begrijpen hoe deze gecontroleerd kunnen worden. Dan zijn we in staat om nieuwe behandelingen te ontwikkelen om chronische gewrichtspijn te kunnen beheersen,”

aldus Stanton.

Bronartikel

Het volledige artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties