Groene thee vermindert pijnlijke zwellingen bij reuma

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 mrt 2016

Aan de lijst met gezondheidsvoordelen van groene thee lijkt geen einde te komen. Al eerder werd van deze eeuwenoude Chinese drank een gunstige invloed vastgesteld op de bloedsuikerspiegel, het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties. Volgens Amerikaanse onderzoekers van de Washington State University kunnen de gedroogde bladeren ook reumatische klachten verlichten.

Krachtige EGCG

Groene thee reumaIn China is thee al duizenden jaren een populaire volksdrank. De legende gaat dat Keizer Shen Nung 3000 jaar voor Christus thee ontdekte tijdens een verblijf in het bos. Toen een paar theeblaadjes per ongeluk in heet water dwarrelden, viel hem de heerlijke geur op. Tegenwoordig is thee na water de meest genuttigde drank op aarde. Groene thee wordt in tegenstelling tot andere theesoorten alleen gedroogd. Dat is de reden dat aan groene thee uitgebreide heilzame kwaliteiten worden toegeschreven. Het bevat immers nog alle polyfenolen die oorspronkelijk in de bladeren van de theeplant voorkomen. De meest krachtige is EGCG (EpiGalloCatechineGallaat), een catechine.

Vervolgonderzoek

De onderzoekers dienden tien dagen lang EGCG toe aan ratten met reumatoïde artritis in de enkels. Na de behandeling waren de pijnlijke zwellingen sterk afgenomen. De wetenschappers zijn nu overtuigd dat EGCG in groene thee-bladeren kan helpen om reumaklachten te verminderen. Volgens de onderzoekers beschikt dit molecuul over sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Uiteraard wordt er vervolgonderzoek naar verricht.

Zwarte bes-blad

Al eerder publiceerden we in een pagina over het blad van de Zwarte bes (Ribes nigrum) dat dit blad procyanidinen bevat, die vooral bestaan uit catechinen. We meldden toen ook al dat procyanidinen uit groene thee erom bekend staan dat ze zo’n sterke ontstekingsremmende werking hebben. Zwarte bes-blad ontleent een deel van zijn ontstekingsremmende werking dus ook aan deze stof.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.