Maakt handzeep de botten zwakker?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 sep 2019

Triclosan kan mogelijk een rol spelen bij osteoporose. Dit is een desinfecterend stofje dat veel gebruikt wordt in handzeep. Chinese onderzoekers troffen een hoog gehalte triclosan aan in de urine van vrouwen met botontkalking.


Chinese wetenschappers hebben een mogelijke link ontdekt tussen triclosan en osteoporose. Triclosan is het bacteriedodende en schimmelwerende stofje dat veel wordt toegevoegd aan handzeep. Ook wordt triclosan gebruikt als conserveringsmiddel en geurbestrijder.

Desinfecterend stofje

Onderzoekers aan de Hangzhou Medical College School of Public Health in China analyseerden de medische data van 1884 Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. Daarbij ontdekten zij dat vrouwen met een hoger gehalte aan triclosan in de urine vaker last hadden van botontkalking. Het is nog niet duidelijk wat de rol is van dit desinfecterende stofje bij het ontstaan van osteoporose. Amerikaanse experts stellen in een reactie op dit Chinese onderzoek, dat triclosan mogelijk calcium uit de botten laat ‘weglekken’.

Verkennend onderzoek

In Amerika is het al geruime tijd verboden om triclosan aan zeep toe te voegen. In Europa mag dit nog wel. De hoeveelheid mag echter niet meer dan 0.3 procent zijn. De Chinese onderzoekers benadrukken wel, dat het hier om een verkennend onderzoek gaat. Er is meer research nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties