Hardlopen vermindert ontstekingen in de gewrichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 dec 2016

Na het hardlopen kunnen de knieën pijn gaan doen. Door de inspanning ontstaan er namelijk kleine ontstekingen in de gewrichten. Dat is de prijs die betaald moet worden om de conditie op peil te houden. Of niet? Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Brigham Young Universiteit zou het best eens een mythe kunnen zijn dat hardlopen slecht voor de knieën zou zijn.

Effect na 30 minuten

De onderzoekers constateerden dat de hoeveelheid ontstekingsbevorderende moleculen in de gewrichten verminderen na het hardlopen. Met andere woorden: deze vorm van inspanning kan gewrichtsontstekingen tegengaan. Tijdens deze studie werd de hoeveelheid ontstekingsmarkers gemeten in de gewrichtsvloeistof van gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 19 tot 35 jaar. Dit gebeurde zowel vóór als na het hardlopen. Na 30 minuten rennen was de hoeveelheid ontstekingsbevorderende moleculen in het kniegewricht afgenomen.

Bescherming kraakbeen

“Dit leert ons dat lichaamsbeweging ontstekingen remt en dus de basis legt voor een goede gezondheid,”

aldus bewegingswetenschapper Robert Hyldahl. Hij geeft aan, dat eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat hardlopen een beschermende invloed op het kraakbeen heeft. Dit betekent dat inspanning kan helpen om degeneratieve gewrichtsziekten te voorkomen, zoals artrose.

Hardlopen bij artrose?

We zijn ons ervan bewust dat hardlopen bij artrose in de knie absoluut geen pretje is. Er is dan ook veel discussie over. Een recent ander bericht van ons spreekt deze studie bijvoorbeeld alweer tegen. Wat we nu moeten geloven? Dat blijft lastig. Houd in ieder geval in de gaten dat u de gewrichten niet overbelast. Dat gevaar is in de opinie van Bewegenzonderpijn.com groter dan het mogelijke voordeel van hardlopen.
Lees ook het andere bericht over bewegen bij knie-artrose >>>

Bron

Een Engelstalige samenvatting van het originele bronartikel is online in te zien. Neem contact op met de redactie (bij voorkeur per e-mail, via het contactformulier) indien u het gehele bronartikel wilt ontvangen als PDF. Vermeld daarbij dat het om het artikel over hardlopen gaat.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.