Implanteerbare bio-chip kan symptomen reumatoïde artritis verlichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 jul 2016

Een implanteerbare bio-chip die de zenuwcellen stimuleert, kan mogelijk een levensvatbaar alternatief worden voor dure medicijnen bij reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een studie van het Academisch Medisch Centrum, het Feinstein Instituut voor Medisch Onderzoek en SetPoint Medical. Deze nieuwe techniek zou diverse symptomen van deze chronische reumatische aandoening kunnen verlichten.

Nervus vagus

bio chip reumaDeze bio-chip – die niet groter is dan een munt van één Euro – stuurt kleine stroomstootjes door naar de nervus Vagus. Dit is de tiende hersenzenuw die een belangrijke rol speelt bij het stimuleren van mobiliteit-gerelateerde processen en functies. Door middel van een chirurgische ingreep is dit apparaatje door de onderzoekers bij 17 patiënten met reumatoïde artritis geïmplanteerd. Doel is om door het actief stimuleren van de nervus Vagus de productie van de ontstekingsfactor TNF-alfa af te remmen.

Grote potentie

Een aantal patiënten hebben een significante verbetering van de symptomen gemeld. Daaronder waren ook deelnemers die niet reageerden op een behandeling met reuma-medicijnen. Bovendien bleek de bio-chip geen bijwerkingen te vertonen. Volgens de onderzoekers heeft dit apparaatje een grote potentie. Vooral bij reumapatiënten die geen positief effect ondervinden van de huidige therapieën. Bovendien is deze bio-chip veiliger en goedkoper dan de huidige zorgstandaard.
De waarde van deze studie blijkt ook uit de publicatie ervan in het gerenommeerde tijdschrift PNAS (zie bron).

Nieuws: er is meer nieuws over deze reumachip >>>

Bron

Frieda A. Koopman; Sangeeta S. Chavan; Sanda Miljko; Simeon Grazio; Sekib Sokolovic; P. Richard Schuurman; Ashesh D. Mehta; Yaakov A. Levine; Michael Faltys; Ralph Zitnik; Kevin J. Tracey; Paul P. Tak (2016) Vagus nerve stimulation inhibits cytokine production and attenuates disease severity in rheumatoid arthritis. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (wordt nog gedrukt, manuscript is op te vragen bij de redactie)

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties