Vijf internet-aanbevelingen bij gewrichtspijn: werken ze?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 okt 2020

Hoe vaak heeft u op internet naar gewrichtsklachten gezocht? Steeds meer mensen doen het. In de zoekresultaten komt u ongetwijfeld een lange lijst met tips, alternatieve behandelingen en soms hele vreemde aanbevelingen tegen. Amerikaanse onderzoekers hebben de meest voorkomende eens gecontroleerd op effectiviteit.


Steeds meer mensen raadplegen het internet over medische problemen. U vindt waarschijnlijk veelbelovende methodes om gewrichtspijn bij artrose of reumatoïde artritis te bestrijden. Maar werken deze ook? De Harvard Medical School in Boston heeft vijf populaire methodes die veel op internet worden aangeprezen eens nader onder de loep genomen. In dit artikel leest u de bevindingen.

Muziektherapie

“Luisteren naar muziek kan krachtige emoties oproepen en helpen om te ontspannen of te genezen. Dat is de basis van muziektherapie. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze behandeling leidt tot minder angst voor operaties en een snellere revalidatie.”
Volgens de onderzoekers kan luisteren naar muziek u afleiden van de pijn en stijfheid in uw gewrichten. In sommige studies wordt melding gemaakt dat muziektherapie de stemming verbetert en de pijn vermindert. Maar dit bewijs is nog flinterdun.

Slaap

“Onvoldoende slaap kan een groot effect hebben op de pijn. Mensen voelen meer pijn als ze niet genoeg slapen. Bovendien kan gewrichtspijn de slaap verstoren. Daardoor kunnen mensen met artrose en reumatoïde artritis in een vicieuze cirkel terecht komen.”
Volgens de onderzoekers kan voldoende nachtrust de gewrichtspijn waarschijnlijk niet verminderen. Wel wijzen ze er op, dat iedereen moet streven naar tussen de zeven of negen uur slaap per nacht. Of u nu last heeft van gewrichtsklachten of niet.

Therapeutische massage

“Op internet worden maar liefst 80 verschillende massages genoemd die gewrichtspijn kunnen verminderen.”
Maar helpen ze ook? Volgens de onderzoekers kan zachtjes wrijven over de gewrichten de bloedtoevoer naar het getroffen gebied verhogen en de pijn verlichten. Maar het effect van zo’n massage zal niet lang aanhouden. Het is ook niet bewezen dat er een ontstekingsremmend effect vanuit gaat. Lees verder over artrose massage.

Vezelrijk dieet

“Het eten van een vezelrijk dieet (rijk aan groenten, fruit, volle granen en peulvruchten) heeft vele gezondheidsvoordelen, waaronder voor het cholesterol, bloeddruk, bloedsuiker en gewicht.”
Maar wat is het effect op gewrichtspijn? Dat blijft speculeren volgens de onderzoekers. Mogelijk kan een vezelrijk dieet helpen bij het verliezen van overgewicht. Dit kan de symptomen van artrose in de dragende gewichten – zoals heupen, knieën en voeten – verminderen. Of misschien hebben vezels een gunstige invloed op de samenstelling van de darmflora, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt. Dit zou de symptomen van reumatoïde artritis mogelijk kunnen verminderen. Hoewel een vezelrijk dieet wel wordt aanbevolen, is het de wetenschappers niet duidelijk hoe dit kan helpen om gewrichtsklachten te bestrijden.

Meditatie

“Mediteren roept een ontspanningsreactie op en kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, hartslag, ademhalingssnelheid en de niveaus van adrenaline en het stresshormoon cortisol.”
Kan een meditatiesessie ook de gewrichtsklachten verminderen? De onderzoekers hebben geen overtuigend bewijs gevonden dat mediteren dit pijnstillende effect heeft
Het is meer een methode om u te concentreren op iets anders dan pijn en stijfheid. Het is ook mogelijk dat meditatie kan leiden tot een chemische verandering in de hersenen, waardoor de pijn afneemt. Dat is echter nog niet bewezen.

Niets te verliezen

U heeft niets te verliezen door een methode voor pijnverlichting te proberen die u op internet heeft gevonden. Maar vraag u altijd eerst af hoe realistisch deze opties zijn bij uw artrose of reumatoïde artritis. En blijf altijd met uw arts in gesprek over standaardbehandelingen bij gewrichtsklachten, zoals fysiotherapie, injecties en medicijnen. Wanneer u informatie zoekt over medische problemen op internet, zorg er dan vooral voor dat u betrouwbare bronnen raadpleegt. Alle informatie op Bewegen zonder Pijn is afkomstig uit wetenschappelijke bronnen en wordt op juistheid gecontroleerd door onder andere orthopeed Jan Ide de Jong.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties