Is artrose erfelijk?

Heeft u artrose? Er is een grote kans dat u deze gewrichtsaandoening heeft geërfd van een familielid. Studies hebben aangetoond dat artrose in 40 tot 70 procent van de gevallen generatie op generatie in families wordt doorgegeven. Wetenschappers proberen nu deze erfelijke factor te ontrafelen om artrose beter te kunnen bestrijden.

Is artrose erfelijk?

Genetische factoren spelen rol bij overgaan aandoening tussen gezinsleden

Als meerdere personen in uw familie artrose hebben, dan is de kans groot dat u zelf ook deze aandoening krijgt. Volgens onderzoek speelt erfelijkheid een rol bij deze ziekte. De genetische invloed – de mate waarin een eigenschap wordt doorgegeven – van artrose wordt geschat op 40 tot 70 procent. De kans om knieartrose te erven is ongeveer 40 procent. Voor heupartrose, handartrose en slijtage van de wervelkolom is dat respectievelijk 60, 65 en 70 procent. De aanleg van een verhoogd risico op artrose kan dus van generatie op generatie in families worden doorgegeven. Meer en meer wordt bekend welke genetische factoren een rol spelen bij het overgaan van artrose tussen gezinsleden.

Waarom spelen genen rol bij artrose?

Op dit moment proberen wetenschappers de genetische component van artrose te begrijpen. Genen worden in alle cellen van uw lichaam aangetroffen. Dit zijn stukjes DNA die een code bevatten hoe cellen in uw lichaam moeten functioneren. Deze eigenschappen worden doorgegeven aan het nageslacht. Onderzoek suggereert dat verschillende groepen genen het risico op deze degeneratieve gewrichtsaandoening kunnen verhogen. In het verleden zijn er al genen ontdekt die het risico op het ontwikkelen van artrose in het algemeen kunnen verhogen. Er zijn ook specifieke genen aangetroffen die de duurzaamheid van kraakbeen in de heup tegen stress verminderen en de kans op hand- en knieartrose kunnen vergroten. Ook de ontwikkeling van artrose bij vrouwen wordt toegeschreven aan één bepaald gen.

Vijftig nieuwe artrose-genen ontdekt

Wetenschappers blijven deze genetische factoren bestuderen in een poging om een betere behandeling voor deze gewrichtsaandoening te vinden. Recent is bekend geworden, dat Engelse onderzoekers meer dan 50 nieuwe genen hebben ontdekt die artrose kunnen veroorzaken. Zij onderzochten het genoom van meer dan 77.000 patiënten met artrose. In het genoom ligt al het genetische materiaal van het menselijk lichaam opgeslagen. Er werden in vergelijking met gezonde mensen zonder artrose meer dan 50 genetische veranderingen gevonden die de kans op deze aandoening verhogen. Dit baanbrekend onderzoek betekent een grote stap voorwaarts om artrose in het algemeen en de erfelijke aanleg in het bijzonder te bestrijden.

Wat veroorzaak artrose nog meer?

Artrose is niet altijd erfelijk. Een reeks van andere factoren kan eveneens bijdragen aan het afslijten van het kraakbeen tussen de gewrichten. Zo speelt leeftijd een rol. Naarmate we ouder worden, neemt bij iedereen het risico op deze aandoening toe. Bij overgewicht is de kans ook groter. De gewichtsdragende gewrichten – vooral in de knie en heup – worden dan extra zwaar belast. Ook uw geslacht kan bepalend zijn. Het is bekend dat vrouwen vaker last hebben van gewrichtsslijtage dan mannen. Door gewrichtsletsel of overmatig gebruik van de gewrichten kan het kraakbeen tussen de gewrichten ook gaan afbrokkelen. Lees hier meer over de risicofactoren van artrose.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen