Nieuwe studie vindt geen verband tussen jicht en verhoogd risico op botbreuken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 jun 2018

Reumatische aandoeningen worden geassocieerd met een groter risico op botbreuken. Zo hebben patiënten met reumatoïde artritis meer kans op een fractuur. Patiënten met jicht kunnen gerust zijn. Zij breken niet meer botten dan mensen zonder deze reumatische aandoening.

geen verband tussen jicht en verhoogd risico op botbreuken

Grootschalig onderzoek

Dit komt naar voren uit een studie, dat gefinancierd is door het Engelse Reumafonds. Onderzoekers van de Keele University hebben aangetoond dat zowel de ziekte als de bijbehorende behandelingen het risico op botbreuken niet zullen vergoten. Eerdere studies op dit gebied hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Aangezien het hier om een grootschalig onderzoek ging, kunnen de uitkomsten zeer serieus genomen worden.

Urinezuurspiegel

De onderzoekers volgden tot 13 jaar lang meer dan 30.000 mensen met jicht, totdat een bot werd gebroken. Ze vergeleken deze groep met meer dan 120.000 mensen zonder deze ziekte. Er werd geen verschil gevonden. Ook vonden ze geen negatieve effecten van medicatie die wordt gebruikt om een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam te bestrijden. Deze middelen verhogen niet het risico op fracturen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.