Kunnen hogere doseringen vitamine D ontstekingen bij Reumatoïde artritis onderdrukken?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 dec 2017

Het behoud van voldoende vitamine D in het lichaam kan helpen om ontstekingsziektes zoals Reumatoïde artritis te voorkomen. Deze voedingsstof is echter minder effectief als deze aandoening eenmaal is vastgesteld. Bij Reumatoïde artritis zijn de immuuncellen minder gevoelig voor vitamine D. Dit heeft een onderzoeksteam van de Universiteit van Birmingham ontdekt.

vitamine D ontstekingen

Studies met bloed

Naast de bekende werking op het skelet is vitamine D ook een krachtige regelaar van het immuunsysteem. Bij auto-immuunziektes zoals Reumatoïde artritis kan vitamine D ontstekingsprocessen onderdrukken. Dit inzicht is echter gebaseerd op studies met het bloed van patiënten. Dit geeft mogelijk niet de werkelijke situatie op de plaats van de ontstekingen – de gewrichten – aan. Daarom heeft het onderzoeksteam het effect van vitamine D onderzocht op immuuncellen van ontstoken gewrichten bij patiënten met Reumatoïde artritis. Deze bleken minder gevoelig te zijn voor vitamine D.

Corrigeren

De onderzoekers concluderen dat artsen hogere doseringen vitamine D moeten voorschrijven bij de behandeling van Reumatoïde artritis. De universiteit hoopt met nieuw onderzoek te kunnen bepalen waarom Reumatoïde artritis leidt tot ongevoeligheid voor vitamine D. Mogelijk leidt dit tot een behandeling om deze ongevoeligheid van immuuncellen binnen het gewricht te corrigeren. Daardoor zou deze reumatische gewrichtsaandoening beter behandeld kunnen worden.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 19    Gemiddelde: 4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties