Kunstkraakbeen onder spanning net zo sterk als natuurlijk kraakbeen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 jul 2017

Biochemische ingenieurs van de Universiteit van Californië hebben kunstkraakbeen gekweekt dat onder spanning net zo sterk is als het originele weefsel. Dit nieuwe materiaal heeft dezelfde mechanische en chemische eigenschappen als menselijk kraakbeen. Experimenten met muizen hebben uitgewezen dat dit in een laboratorium gekweekte kraakbeen in het lichaam kan overleven.

Groot potentieel voor de toekomst

kunstkraakbeenKraakbeen zorgt voor een glad gewrichtsoppervlak om soepel te kunnen bewegen. Zodra het door artrose of een trauma beschadigd is geraakt, kan het zich niet meer herstellen. Met andere woorden: kraakbeen dat eenmaal verdwenen is, zal nooit meer teruggroeien. Kunstkraakbeen heeft dan ook een groot potentieel om in de toekomst beschadigde gewrichten te kunnen repareren. De Amerikaanse onderzoekers hebben nu een grote stap in deze richting gezet.

Extreem hoge belasting

Menselijk kraakbeen wordt gemaakt door chondrocyten. Deze cellen produceren een matrix van eiwitten en andere moleculen. Daardoor ontstaat een sterk en tegelijk flexibel weefsel. Een team van de Universiteit van Californië liet menselijke chondrocyten groeien in een speciaal ontwikkeld apparaat, waarin de cellen zichzelf assembleren en aan elkaar plakken. Er wordt dan een kraakbeenmatrix gemaakt die niet zo sterk is (het lijkt op littekenweefsel). Dit weefsel werd vervolgens een aantal dagen onder spanning gezet. Dit resulteerde in kunstkraakbeen dat net zo sterk en stijf is als gezond menselijk kraakbeen. Het kan de extreem hoge belasting aan die kan ontstaan in gewrichten als de knie en de heup.

Bron

Een samenvatting van het (Engelstalige) bronartikel is online in te zien. Ook kunt u het volledige bronartikel opvragen bij de redactie. Geef daarbij duidelijk aan dan het gaat om het artikel over kunstkraakbeen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.