Kunstmatige intelligentie onthult onverwacht osteoporose-medicijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 okt 2023

Iedereen kan tegenwoordig dankzij ChatGPT zelf aan de slag met kunstmatige intelligentie op de computer. Ook wetenschappers zetten deze geavanceerde techniek steeds vaker in om complexe biomedische vraagstukken op te lossen. Dit heeft soms verrassende resultaten opgeleverd, zoals een malariamedicijn dat ook gebruikt kan worden om osteoporose te voorkomen…

ChatGPT, Google Brard, Bing Chat: steeds meer mensen gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om hun dagelijkse werkzaamheden te vergemakkelijken. Ook wetenschappers maken tegenwoordig veel gebruik van AI om complexe problemen op te lossen die voorheen onoverkomelijk leken. Zo hebben onderzoekers deze geavanceerde techniek ingezet in de strijd tegen osteoporose. Daarbij deden ze een verrassende ontdekking…

Deep learning

Een bekend medicijn tegen malaria kan potentieel worden ingezet om osteoporose te voorkomen en te behandelen. Het gaat om dihydroartemisinine (DHA). Door gebruik te maken van een experimenteel deep learning-algoritme werd ontdekt dat DHA het botverlies bij muizen effectief kon omkeren. Een deep learning-algoritme is een stuk computerprogramma dat patronen en informatie leert herkennen door het bestuderen van grote hoeveelheden data, zoals foto’s, teksten en geluiden. Op die manier kan het bepaalde complexe patronen herkennen en begrijpen.

Slopende ziekte

Deze ontdekking brengt niet alleen een nieuwe therapeutische behandeling voor osteoporose aan het licht, maar toont ook de kracht van kunstmatige intelligentie in biomedisch onderzoek aan. DHA bleek de productie van osteoblasten in het botweefsel van muizen te verhogen, wat resulteerde in een stimulatie van de aanmaak van nieuwe botcellen. Het team is hoopvol dat hun werk zal leiden tot verder onderzoek en uiteindelijk nieuwe, effectievere behandelingen voor patiënten met deze slopende ziekte.

Dossier Osteoporose

Bewegen zonder Pijn heeft een uitgebreid dossier samengesteld over osteoporose. Hierin kunt u meer lezen over de oorzaken, gevolgen en behandeling ervan. Daarnaast vindt u hier oefeningen, tips en adviezen voor een gezondere levensstijl. Op onze website kunt u tevens een gratis boekje downloaden over osteoporose.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.