Leidse Universiteit start twee onderzoeken naar Reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 jul 2017

Met financiële steun van het Reumafonds start LUMLC Leiden met twee nieuwe onderzoeken naar Reumatoïde artritis. Professor René Toes onderzoekt in het ene project het ontstaan van verschillende antistoffen bij deze auto-immuunziekte. In het tweede project gaat hij na of een nieuw medicijn deze ziekte beter kan bestrijden.

Verkeerde immuunreacties

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem antistoffen aanmaakt die de gewrichten aanvallen. De wetenschappers van de Leidse universiteit hebben ontdekt dat de verkeerde immuunreactie vlak voor het ontstaan van deze ontstekingsziekte steeds sterker wordt. In dit eerste onderzoek gaat Toes proberen te achterhalen hoe dit mechanisme nu precies werkt. Als we dat helemaal begrijpen, zou Reumatoïde artritis wellicht al in een vroegtijdig stadium aangepakt kunnen worden.

Goede en verkeerde B-cellen beter onderscheiden

In het tweede onderzoek richt de Leidse professor zich op het biologische medicijn Rituximab. Dit geneesmiddel – dat aan sommige reumapatiënten wordt voorgeschreven – remt de B-cellen van het afweersysteem. Niet alle B-cellen maken echter antistoffen aan. Door deze toch af te remmen, gaat het immuunsysteem minder goed werken. Technisch is het nu mogelijk geworden om onderscheid te maken tussen de goede en verkeerde B-cellen. Toes en zijn team willen Rituximab nu zo aanpassen, dat uitsluitend de B-cellen geëlimineerd worden die de gewrichten aanvallen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 15   Gemiddelde:  4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties