Luchtvervuiling kan gezondheid van botten verslechteren

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 jul 2021

Luchtvervuiling – en vooral fijnstof – is een risicofactor voor osteoporose. Dat blijkt uit een studie die in 29 dorpen in het zuiden van India is uitgevoerd. Inademing van vervuilde deeltjes kan leiden tot ontstekingen die de botmassa kunnen aantasten.


Het Barcelona Institute for Global Health heeft een verband gevonden tussen luchtvervuiling en osteoporose. Deze studie werd uitgevoerd in 28 dorpen rond de stad Hyberabad in het zuiden van India. In totaal werden de medische gegevens van 3.700 mensen geanalyseerd.

Fijnstof

De onderzoekers gebruikten een lokaal ontwikkeld model om de blootstelling van woningen aan luchtvervuiling in te schatten. Daarbij ging het vooral om fijnstof – zwevende deeltjes met een diameter van 2,5 mm of minder- en zwarte koolstof. De deelnemers vulden ook een vragenlijst in over het type brandstof dat werd gebruikt om te koken. Daarnaast werd de botdichtheid en botmassa met speciale apparatuur gemeten bij de lumbale wervelkolom en de linkerheup. De resultaten toonden aan dat blootstelling aan luchtvervuiling – vooral fijnstof – kon worden gekoppeld aan een lagere botmassa. Er werd geen verband gevonden tussen het gebruik van biomassa als brandstof voor het koken.

Oxidatieve stress

“Deze studie draagt bij aan de beperkte en niet-overtuigende literatuur over luchtvervuiling en botgezondheid”, legt onderzoeker Otavio T. Ranzan uit. “Inademing van vervuilende deeltjes kan leiden tot verlies van botmassa door de oxidatieve stress en ontstekingen die worden veroorzaakt door luchtvervuiling.”

Dossier osteoporose

Bewegen zonder Pijn heeft inmiddels een uitgebreid dossier opgebouwd over osteoporose. Raadpleeg het dossier over osteoporose.
Ook kunt u ons informatieboekjeOsteoporose: alles over de stille bottenroof’ gratis downloaden of tegen een bijdrage in de verzendkosten in boekvorm aanvragen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties