Mensen met staar breken vaker een bot

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 nov 2018

Er is een sterk verband tussen staar en botontkalking. Beide aandoeningen hebben één ding gemeen: calciumonbalans in het lichaam. Uit een Taiwanees onderzoek blijkt, dat een staaroperatie het risico op osteoporose en botbreuken sterk vermindert.

Staar botbreuken

Grijze staar

Cataract of grijze staar wordt gekoppeld aan een hoger risico op osteoporose en botbreuken. Dit is een veel voorkomende oogaandoening, waarbij het zicht vermindert door vertroebeling van de ooglens. Eerder onderzoek heeft al eens aangetoond dat zowel cataract als osteoporose toeschreven kunnen worden aan een calciumonbalans in het lichaam.

Botbeuken

Het Tzu Chi General Hospital in Taiwan heeft recent de effecten van deze oogaandoening en staaroperaties op de risico’s van osteoporose en botbreuken geëvalueerd. Tijdens dit onderzoek werden 57.772 staarpatiënten zes jaar lang gevolgd. De diagnose staar werd geassocieerd met een 43 procent hogere kans op het ontwikkelen van osteoporose. Daarnaast brak 16 procent een heup en 25 procent een wervel of een ander bot. Na een staaroperatie namen deze risico’s met maar liefst 42 procent af.

Regelmatige controle

Dr. Huei-Kai Huang, hoofdauteur van deze studie, zegt hierover:

”Een goede controle en behandeling van cataract kan de kans op osteoporose en botfracturen verminderen. Ik raad ouderen dan ook aan om regelmatig de ogen te laten controleren.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  2.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties