Mini-trampoline is goede training bij knie- en heupartrose

Bij artrose aan de knie of heup kan lichaamsbeweging soms pijnlijk zijn. Toch moet u blijven oefenen om de spieren rond het aangetaste gewricht sterk en soepel te houden. De mini-trampoline kan een uitkomst zijn. Dit trainingsapparaat heeft een zachte mat die een groot deel van de kracht bij het neerkomen opvangt.

Mini-trampoline artrose

Verende ondergrond heeft minder impact op aangetaste gewrichten

Bij artrose is het belangrijk om in beweging te blijven. Maar vooral bij slijtage van de knie- of heupgewrichten is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen ervaren een toename van de pijn als ze stevig doorwandelen, hardlopen of zich op een andere manier lichamelijk inspannen. Met als gevolg, dat ze het bijltje er al snel bij neergooien. Springen op een mini-trampoline – ook wel rebounding genoemd – is een geweldige manier voor mensen met pijnlijke gewrichtsklachten om in beweging te blijven. Het zacht op en neer stuiteren heeft namelijk een lage impact op de gewrichten van uw knieën en heupen. Deze vorm van training smeert de gewrichten en vermindert de pijn en stijfheid.

Minder kracht op de gewrichten

Bij artrose wordt springen afgeraden, omdat de knieën en heupen het lichaamsgewicht bij iedere landing de ‘klappen’’ moeten opvangen. Daardoor wordt het slijtageproces van het kraakbeen alleen maar versneld. Een mini-trampoline vermindert dankzij het veren deze impact op de gewrichten. Dit trainingsapparaat absorbeert een groot deel van de kracht bij het neerkomen, zodat uw knieën en heupen worden ontlast. Volgens een Amerikaanse arts is deze kracht nog maar 1/6e deel van wat u zou ervaren als u op een harde ondergrond springt. Tijdens het rebounden worden vrijwel alle spieren van uw onderlichaam getraind. En dat heeft als voordeel, dat uw knieën of heupen beter worden ondersteund. Dit vermindert de pijn en stijfheid en bevordert de smering van de gewrichten.

Riskante trucs

Een mini-trampoline en wat ruimte. Meer hebt u niet nodig om met uw bewegingsprogramma van start te gaan. Hebt u ergens op zolder of in de garage een grote trampoline staan? Laat die maar lekker onder die dikke laag stof liggen. Deze vergroten de kans op letsels, omdat u hoger kunt springen en soms in de verleiding komt om riskante trucs uit te voeren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Op een mini-trampoline kunt u minder hoog springen en is er onvoldoende ruimte voor het uithalen van stunts. Ga beslist niet op één voet springen. Het risico is aanwezig, dat u uw enkel verstuikt en wekenlang niet meer kunt oefenen. Bent u onzeker of u wel kunt springen op een mini-trampoline? Er zijn ook mini-trampolines met een handgreep verkrijgbaar voor meer steun tijdens het springen.

Trampoline-lessen

Bij beginnende gewrichtsklachten kunt u gerust zelf thuis aan de slag met een mini-trampoline. Bouw de oefeningen rustig op. Begin met een paar minuten op de plaats te lopen en daarna te joggen. Gaat dit goed? Probeer dan zachtjes te stuiteren. Dit opveren is een unieke manier om uw spieren te trainen, omdat dit gepaard gaat met versnelling en vertraging. Tijdens de sprong veert u omhoog, dan volgt een moment van gewichtsloosheid om vervolgens een zachte landing te maken op de flexibele mat. U kunt ook zachtjes op en neer veren zonder de voeten van de mat te tillen. Dit is gemakkelijk een uur vol te houden, terwijl u bijvoorbeeld televisie kijkt. Draag bij voorkeur schoenen die niet te stijf zijn, zodat u de bewegingen kunt voelen.
Omdat een mini-trampoline de impact op de gewrichten vermindert, heeft u misschien de neiging om lang op en neer te springen. Net als bij alle andere oefenvormen, kan ook buitensporig trampolinespringen uw spieren teveel belasten. Bent u onzeker of is de artrose al wat verder gevorderd? Het is dan verstandiger om onder deskundige begeleiding aan de slag te gaan. Steeds meer sportscholen bieden trampoline-lessen aan.

Voordelen mini-trampoline voor de gewrichten

Oefenen op een mini-trampoline heeft veel gezondheidsvoordelen voor uw gewrichten. Het versterkt uw bewegingsapparaat, vermindert de gewrichtspijn en stimuleert de smering van de gewrichten. Deze oefenvorm verbetert ook uw lichaamsbalans, zodat u minder snel valt. Door het heen en weer springen, wordt namelijk de respons van uw hersenen op het evenwichtsorgaan in het binnenoor verhoogd. Trampolinespringen heeft een goede invloed op de botsterkte, zodat het risico op het ontwikkelen van osteoporose wordt verkleind. Naarmate het lichaam ouder wordt, neemt de kromming op de wervelkolom toe. Er is aangetoond dat rebounding zorgt voor een betere en rechte lichaamshouding.

Voordelen mini-trampoline hart en bloedvaten

Regelmatig trainen op de mini-trampoline helpt ook de overtollige kilo’s kwijt te raken. Overgewicht is niet alleen een risicofactor voor knie-artrose en heupartrose (ook wel coxartrose), maar ook een risco voor hart- en vaatziekten. Ook op een andere manieren helpt trampolinespringen een cardiovasculaire aandoening te voorkomen. Het verlaagt de cholesterol, helpt om een stabiele bloedsuikerspiegel te handhaven en gaat een hoge bloeddruk tegen. Lees meer over de risicofactoren die zowel artrose als hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen