Waarom heeft u ’s nachts meer last van reumatische pijn?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 sep 2021

Houdt gewrichtspijn u ook ’s nachts uit uw slaap? Artsen zijn er nog niet helemaal achter waarom de symptomen in het donker toenemen. Mogelijk speelt een verstoring van het circadiane ritme een rol bij patiënten met reumatoïde artritis. Dit zorgt er onder andere voor dat ’s nachts minder ontstekingsremmend cortisol wordt aangemaakt.


Veel mensen met reumatische artritis merken dat de pijn ’s nachts erger wordt. Daardoor wordt de nachtrust flink verstoord en staan ze met een uitgeput gevoel op. Uit een onderzoek dat in 2020 is gepubliceerd in het medische tijdschrift Rheumatology blijkt, dat er tussen 23.00 en 04.00 uur een piek is in online zoekopdrachten naar pijnbeheersing. Helaas begrijpen artsen nog niet helemaal waarom reumatische pijnen ’s nachts toenemen.

Ontstekingseiwit

Onderzoekers hebben verschillende theorieën over de nachtelijke toename van gewrichtspijn. Eén daarvan is dat het circadiane ritme van het lichaam mogelijk een rol speelt. Dit is een biologisch ritme met een cyclus van ongeveer 24 uur. Bij mensen met reumatische artritis is deze verstoord, waardoor er minder ontstekingsremmend cortisol ’s nachts wordt vrijgegeven. Andere processen kunnen de gewrichtspijn ook verergeren. Zo kan de nachtelijke afgifte van cytokines verhoogd zijn, waardoor de ontstekingshaarden worden aangewakkerd. Ook kan de aanmaak van melatonine – een slaaphormoon dat in de avond wordt aangemaakt – te hoog zijn. Dit zorgt weer voor een toename van ontstekingseiwitten.

Slaapgebrek

Veel onderzoeken tonen een verband aan tussen reumatische aandoeningen en slaaptekort. Uit een onderzoek uit 2021 blijkt, dat 54,1 procent van de patiënten een slechte slaapkwaliteit rapporteerde. De combinatie gewrichtspijn en slaapgebrek versterken elkaar. Door de symptomen van reumatoïde artritis vallen mensen moeilijker in slaap. Maar aan de andere kant kan slaapgebrek ook de artritispijn verergeren. Dat is bevestigd in een onderzoek uit 2018: de gewrichtspijn nam toe naarmate slaapgebrek toenam. En een studie uit 2017 onthulde dat mensen met knieartrose én een slechte nachtrust meer klaagden over gewrichtspijn. Lees ook het artikel over slaap en reumatische aandoeningen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.