Niet-gediagnosticeerde coeliakie kan leiden tot botontkalking

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 nov 2019

Er kunnen jaren zitten tussen de eerste symptomen en uiteindelijk diagnose van coeliakie. Gedurende deze periode heeft deze ziekte een slopende uitwerking op de botten. Vooral de botdichtheid van de dijbeenderen neemt af, waardoor een heupfractuur op de loer ligt.


Volwassen met niet-gediagnosticeerde coeliakie hebben een lagere botdichtheid dan mensen zonder deze aandoening. Dat blijkt uit een onderzoek van de George Mason Universiteit in Amerika. Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door het nuttigen van gluten. Deze aandoening wordt niet altijd door artsen opgemerkt.

Voedingsstoffen

De onderzoekers constateerden een lagere botdichtheid in de dijbenen. Dit is de meest voorkomende plaats voor heupfracturen.
“Onze bevindingen suggereren dat dit niet het gevolg is van de voeding. In feite consumeerden de volwassen met coeliakie meer calorieën en voedingstoffen dan de gezonde controlegroep. Blijkbaar kunnen mensen met deze aandoening calcium en andere botmineralen minder goed opnemen,” legt onderzoeksleider Lara Sattgast uit.

Glutenvrij dieet

“Tegenwoordig wordt coeliakie steeds sneller gediagnosticeerd. Maar er zit meestal nog enkele jaren tussen de eerste symptomen en de uiteindelijke diagnose,” zegt Sattgast. “Daarom is het belangrijk om bij een vermoeden van coeliakie snel naar een arts gaan voor diagnose en een behandeling. Het is niet aan te raden om zelf met een glutenvrij dieet van start te gaan.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties