‘Pijnroute’ nieuw doelwit behandeling artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 apr 2022

Naarmate artrose zich verder ontwikkelt, werken ontstekingsremmende pijnstillers minder goed. Amerikaanse onderzoekers onderzoeken een nieuwe strategie om ook de pijn in een later stadium van deze aandoening te beheersen. Doelwit is de ‘pijnroute’.


Artrose is een gewrichtsaandoening die vaak voor veel pijn zorgt. Aangezien er nog geen remedie is, bestaat de behandeling alleen uit ontstekingsremmende pijnstillers. Maar naarmate de ziekte vordert, werken deze middelen steeds minder goed. Wetenschappers zoeken daarom naar medicijnen die ook de pijn in de latere stadia van artrose beheersen. Onderzoekers van de North Carolina State University hebben de moleculaire routes onderzocht die de gewrichtspijn naar de hersenen overbrengen.

Sensorische zenuw

“Als je pijn voelt, dan is dit het gevolg van een molecuul die contact maakt met een receptor op een sensorische zenuw. Daardoor wordt een signaal geproduceerd,” legt Duncan Lascelles van de Amerikaanse universiteit uit. “Dit signaal reist langs de zenuwen en wordt door de hersenen als pijn geïnterpreteerd.”
Samen met zijn team onderzocht hij de route die dit signaal aflegt wanneer het molecuul artemin zich de receptor GFRa3 bindt. Al eerder werden hogere niveaus van dit molecuul ontdekt bij honden met artrose.

Specifieke antilichamen

Het team behandelde jichtige muizen met specifieke antilichamen die zich binden aan de GFRa3-receptor. Dit voorkwam dat artemin zich daar ook kon binden en de pijnsignalering in gang kon zetten. Binnen twee uur na de behandeling konden de muizen hun ledematen weer normaal gebruiken. Muisstudies vertalen zich niet altijd naar mensen. Toch vermoeden de onderzoekers dat dit mechanisme waarschijnlijk ook op mensen kan worden toegepast. Dit opent de weg naar de ontwikkeling van medicijnen voor de behandeling van chronische pijn bij artrose. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.