Nieuw medicijn biedt perspectief bij matige tot ernstige reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 sep 2018

Er komt een nieuw medicijn voor reumapatiënten die onvoldoende reageren op conventionele DMARD’s. Het gaat om een geneesmiddel dat het enzym Janus kinase 1 (JAK1) afremt. Daardoor wordt een belangrijke signaalroute voor ontstekingen afgesloten. Uit klinische testen bleek, dat Upadacitinib met succes zwellingen en pijn kan bestrijden.

nieuw reuma-medicijn

Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van de grootste universiteitskliniek van Europa heeft het testen van een nieuw reuma-medicijn voltooid. Dit geneesmiddel blijkt effectief bij patiënten met matige tot ernstige vormen van reumatoïde artritis die onvoldoende reageren op conventionele DMARD’s. De resultaten van dit onderzoek van de Charité Universiteit in Berlijn zijn onlangs gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

JAK1 remmen

De afdeling Reumatologie van de universiteit heeft een onderzoek uitgevoerd naar de werkzaamheid van Upadacitinib. Dit is een selectieve remmer van het enzym Janus kinase 1 (JAK1). In een eerdere fase van deze studie is al aangetoond dat dit medicijn effect had op patiënten die geen baat hadden bij DMARD’s. Door JAK1 te remmen, verstoort Upadacitinib een belangrijke signaalroute die verantwoordelijk is voor het in gang zetten van ontstekingen.

Minder zwelling

De patiënten die behandeld werden met Upadacitinib vertoonden significante verbeteringen bij gewrichtszwellingen dan patiënten die een placebo (nepmiddel) kregen. Ook hadden ze minder pijn en verbeterde de gewrichtsfunctie.

“De resultaten bewijzen dat JAK-remmers een effectief behandelingsalternatief vormen. In het bijzonder voor patiënten die niet adequaat reageren op conventionele medicijnen of voor wie biologische medicijnen (biologicals) geen behandelingsoptie zijn. JAK-remmers geven een snelle reactie, zodat reumapatiënten deze slopende ziekte onder controle kunnen krijgen,”

aldus onderzoeksleider Prof. Dr. Gerd-Rüdiger Burmester.

Bronartikel
Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 11    Gemiddelde: 4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties