Nieuwe studie naar effect Groenlipmossel op gewrichtspijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 dec 2019

Steeds meer mensen met artrose ontdekken de Groenlipmossel als natuurlijke ontstekingsremmer. Een aantal universiteiten in het thuisland van dit weekdier – Nieuw-Zeeland – gaan dit effect nu verder onderzoeken. Ze gaan speuren naar ‘biomarkers’ die wijzen op een afname van ontstekingsstoffen in de gewrichten.


Kunnen Groenlipmosselen het antwoord zijn op ontstekingen in de gewrichten? Het nieuwe onderzoeksproject ‘Musselling Up 2.0’ hoopt daar achter te komen. Dit is een initiatief van de grootste onafhankelijke wetenschapsorganisatie – het Cawthron Institute – van Nieuw-Zeeland. Dit onderzoek borduurt voort op eerdere studies, waarin het positieve effect van Groenlipmosselen bij knie-artrose werd aangetoond.

Vergelijkbare resultaten

In samenwerking met een aantal andere Nieuw-Zeelandse organisaties en universiteiten zullen twee onderzoeken worden uitgevoerd. Het eerste betreft de rol van Groenlipmosselen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn na het sporten. In de andere studie wordt het effect op chronische pijn bij artrose onderzocht.
“In eerdere studies hebben we het beschermende effect van de Groenlipmossel op het kraakbeen van dieren gezien,” zegt onderzoeksleider Dr. Matt Miller. “Wij hopen vergelijkbare resultaten waar te kunnen nemen bij mensen.”

Nieuwe biomarkers

Volgens Miller is het al bekend dat kwalitatief hoogwaardige Groenlipmosselsupplementen ontstekingen in de gewrichten kunnen verminderen. In zijn studie gaat hij op zoek naar ‘nieuwe biomarkers’ die kunnen wijzen op een afname van ontstekingsstoffen in het menselijk plasma. Aan dit onderzoek doen mensen van middelbare leeftijd met matig overgewicht mee. Er wordt gekeken wat het effect van deze bijzondere weekdieren is op ontstekingen, afbraak van gewrichtskraakbeen en gewrichtspijn. In ons land wordt Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte bes-blad momenteel het meest gebruikt door mensen met artrose en gewrichtspijn.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  4.7/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties