Deze operatie vermindert gewrichtspijn bij zware artrosepatiënten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 sep 2022

Zwaar overgewicht en toe aan een nieuwe heup op knie? Komt u maar terug als u weer een beetje op normaal gewicht bent, zal de orthopedisch chirurg zeggen. Flink wat afvallen is vooral voor artrosepatiënten een bijna onmogelijke opgave. Een bariatrische chirurg kan mogelijk een effectieve oplossing bieden.

Artrosepatiënten met veel overgewicht hebben meer kans op ernstige gewrichtspijn en problemen met de mobiliteit. Hoewel ze meer behoefte hebben aan een knie- of heupvervanging wordt deze groep een operatie geweigerd, totdat ze voldoende zijn afgevallen. Epidemiologen van de Universiteit van Pittsburgh hebben grote verbeteringen in de pijn en het fysiek functioneren waargenomen na bariatrische chirurgie – met andere woorden obesitaschirurgie – bij zwaarlijvige patiënten met ernstige artrose.

Gastric bypass of gastric sleeve

Een bariatrische chirurg zet technieken in om overgewicht te verminderen. Denk daarbij aan het verkleinen van de maag of het plaatsen van een maagbandje. De bevindingen van de Amerikaanse universiteit zijn: dat er een grote verbetering van de gewrichtsklachten wordt waargenomen in de jaren na de operatie. Zeven jaar lang volgden professor Wendy C. King en haar team 1491 artrosepatiënten die tussen 2006 en 2009 een gastric bypass of gastric sleeve hadden ondergaan. Dit zijn op dit moment de twee meest voorkomende en meest effectieve chirurgische behandelingen bij ernstig overgewicht. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid naar de dunne darm. Hierdoor worden er minder calorieën opgenomen. Bij de tweede ingreep wordt ongeveer twee derde van de maag verkleind, waardoor er minder kan worden gegeten. Op het moment van de operatie waren de deelnemers gemiddeld 47 jaar en was 80 procent vrouw.

Verbeterde loopsnelheid

De deelnemers rapporteerden in de zeven jaar na de operatie een grote verbetering van de gewrichtsklachten. Maar liefst 65 procent van de zwaarlijvige artrosepatiënten hadden minder heuppijn, terwijl 72 procent van de deelnemers een verbetering van de kniefunctie ervaarden. Bovendien verbeterde de loopsnelheid en fitheid en nam de gewrichtspijn af. Doordat de pijn was verminderd en de gezondheid was verbeterd, was de belemmering om te gaan werken weggenomen. Voor de operatie was 63 procent van de deelnemers niet in staat om fulltime te werken. Dit percentage was na de ingreep gezakt tot 43 procent.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.