Link ontdekt tussen reumatoïde artritis en hartklachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 jan 2016

Het is al langer bekend dat er een verband is tussen reuma en hart- en vaatziekten. Maar een depressie blijkt nu óók vaker voor te komen bij reumapatiënten. Volgens hoogleraar reumatologie Mike Nurmohamed van het VU Medische Centrum zijn alle drie de ziektes terug te leiden naar macrofagen. Dit zijn ontstekingscellen die mogelijk een belangrijke rol blijken te spelen bij reumatoïde artritis, hart- en vaatziekten en depressie.

Cholesterolgehalte

cholesterol en reumaVolgens de hoogleraar zou het fantastisch zijn als er één medicijn ontwikkeld zou kunnen worden voor alle drie de aandoeningen. Naast ontstekingscellen is er volgens Nurmohamed ook een link tussen in het cholesterolgehalte in het bloed en reumatoïde artritis en hart- en vaatziekten.

“Eigenlijk kun je reumatoïde artritis aanmerken als een vetstofwisselingsziekte. Bij veel patiënten is al jaren voordat de ziekte ontstaat het cholesterolgehalte in het bloed verstoord,” aldus Nurmohamed. Er wordt nu onderzocht of met cholesterolverlagende medicijnen reumatoïde artritis kan worden voorkomen. De deelnemers aan dit onderzoek hebben van nature een hoog risico om reumatoïde artritis te ontwikkelen.

Screenen

De hoogleraar is er groot voorstander van om reumapatiënten te screenen op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. “Dit komt nauwelijks voor in de praktijk, terwijl het verband tussen reuma en hart- en vaatziekten zo duidelijk is. Alleen adviseren de leefstijl te veranderen is absoluut onvoldoende gebleken.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties