Reumatoïde artritis kan risico op COPD verhogen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 okt 2017

Een nieuwe studie suggereert dat Reumatoïde artritis de kans op de longziekte COPD vergroot. De onderzoekers dringen aan op meer maatregelen om de ademhalingsorganen bij patiënten met deze chronische ontstekingsziekte beter te beschermen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van British Columbia in samen werking met het Canadese Reumafonds.

47 procent meer kans

Reumatoïde artritis kan risico op COPD verhogen Tijdens deze studie werd de medische informatie geanalyseerd van 24.625 inwoners van de provincie British Columbia die tussen 1996 en 2006 met RA waren gediagnosticeerd. Deze gegevens werden vergeleken met een algemene populatie van 25.396 mensen. Na correctie van mogelijke verstorende factoren bleek, dat patiënten met Reumatoïde artritis 47 procent meer kans hadden om COPD te krijgen. Het hoogste risico was aanwezig bij patiënten die ook rookten.

Ontstekingen uitroeien

“Sinds kort wordt erkend dat ontstekingen een rol spelen bij het ontstaan van COPD,”

zegt onderzoeker Lacaille.

“Behandelaars realiseren zich nog niet dat gewrichtsontstekingen de kans op deze longziekte verhogen. Ons onderzoek toont de noodzaak aan om ontstekingen te controleren. In feite moet gestreefd worden naar volledige uitroeiing van ontstekingen door middel van effectievere behandelingsmethoden bij Reumatoïde artritis.”

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 22    Gemiddelde: 4.4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties