Kunnen zeldzame witte bloedcellen reumatoïde artritis bestrijden?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 sep 2018

Een zeldzaam wit bloedlichaampje zou wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de strijd tegen reumatoïde artritis. Volgens Duitse immunologen kan ICL2 de ontstekingen onderdrukken in het beginstadium van deze ziekte. Nu wordt er gezocht naar een methode om deze witte bloedcel op een veilige manier in het bloed van patiënten te verhogen.

Witte bloedcel bestrijdt artrose

Zeldzame witte bloedcellen

ILC2 – een groep zeldzame witte bloedcellen – kan een sleutelrol spelen in de behandeling van reumatoïde artritis. Deze belangrijke ontdekking is recent gedaan door immunologen van de Friedrich-Alexander-Universität in Erlangen-Nürnberg. De bevindingen zijn nu gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports.

‘Eerste hulpverleners’

ILC’s zijn witte bloedcellen die cruciaal zijn in de verdediging van het lichaam tegen ongewenste indringers. Dit zijn de ‘eerste hulpverleners’ die het immuunsysteem alarmeren op het moment dat ze onraad bespeuren. Eerder onderzoek heeft aangetoond, dat ILC2 chronische ontstekingen kan onderdrukken door het signaalmolecuul IL-9 te produceren. De onderzoekers troffen hogere hoeveelheden van deze zeldzame witte bloedcellen aan in de gewrichten van RA-patiënten dan die van gezonde mensen.

Beginnend stadium

Toen de onderzoekers het aantal van deze immuumcellen genetisch verminderden, verergerde de progressie van reumatoïde artritis. De ontstekingen namen aanzienlijk af op het moment dat de hoeveelheid ILC2 werd verhoogd.

“Het staat vrijwel vast, dat ILC2-therapie kan helpen bij beginnende reumatoïde artritis. Dat kunnen wij nog niet met zekerheid zeggen over gevorderde stadia van deze ziekte,”

aldus één van de Duitse onderzoekers.

“We gaan nu op zoek naar methodes om het aantal ILC2 witte bloedcellen op een veilige manier in het lichaam te verhogen.”

Bronartikel

Het volledige artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6    Gemiddelde: 2.2/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties